Senkit sem lehet kilakoltatni 2021. szeptember 15-ig!

A veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt 2021. szeptember 15-ig nem lehet lakóingatlant árverezni, és a már korábban elárverezett ingatlanból sem lehet senkit kilakoltatni.

A veszélyhelyzet jelen állás szerint a parlament őszi ülésszakának kezdetéig, azaz 2021. szeptember 1-ig tart. A veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt az ingatlanokat érintő végrehajtásokra új szabályok vonatkoznak. A veszélyhelyzet megszűnéséig ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani nem lehet. Kilakoltatást lefolytatni csak a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet azzal, hogy az eljárási cselekmények tatására biztosított határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a kilakoltatási folyamat leghamarabb 2021. szeptember 15-én kezdődhet, azonban a téli kilakoltatási moratórium kezdetéig (2021. november 15.) az újrakezdődő határidők miatt szinte biztos, hogy nem kerülhet sor kilakoltatásra. A téli kilakoltatási moratórium 2022. április 30-ig tart, azaz a kilakoltatásra várók nyertek 1 évet.

A végrehajtó a magánszemély adós lakóingatlanának árverezése iránt is – az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele iránt – legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet, tehát 2021. szeptember 15. után lehet lakóingatlant árverésre kitűzni.

Ugyanez vonatkozik a magánszemély adós olyan lakóingatlanára is, amelyre volt már 2 sikertelen árverés és most újabb árverést kellene tűzni, mivel folyamatos hirdetményben van. Az ingatlan ugyanis 2 sikertelen árverés után folyamatos árverési hirdetményre kerül fel, amely 5 évig elérhető és ezalatt bármikor be lehet rá jelentkezni és kérni árverés kitűzését. Most tehát az ilyen lakóingatlanokat se lehet árverésre kitűzni 2021. szeptember 15-ig.

Minden olyan ingatlant, ami nem minősül lakóingatlannak vagy nem magánszemély tulajdonában van lehet árverezni, azonban kilakoltatni ezekből sem lehet!

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész jogi információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

5 Comments

 1. Köszönöm a kormanynak hogy megszavazta a kilakoltatast. hogy ne tegyenek ki kérünk olyan törvényt segitséget arrol,hogy netegyenek ki családokat hajléktalanna sokan rafognak ezért szavazni,mi is sokan jo Isten aldja meg mindenkit aki hozta ezt a törvényt.

  Kedvelés

 2. Tisztelt Jogvadász!
  A kérdésem az lenne hogy egy közös vagyon megszüntetése per után a bíróság mondta ki hogy árverés útján kell az ingatlant értékesíteni amibe van egy személynek haszonélvezeti joga amit (szintén a bírósági ítélet alapján) nem gyakorolhat és az ingatlant üresen kell az árverési vevő részére átadni.
  Ilyen esettel találkozott e, mi az eljárás ebben az esetben? Erre az ingatlanra sem lehet kiírni árverést? Ebből sem lehet kilakoltatni a haszonélvezőt?
  Köszönöm válaszát!

  Kedvelés

 3. Tisztelt Jogvadász!
  Végrehajtótól árverésen vásároltam egy ingatlant. A ház évek óta lakatlan, a közüzemi szolgáltatásokat kikötötték, csupán ingóságok találhatóak benn. A végrehajtó a a koronavírussal kapcsolatos szabályokra hivatkozással nem adja birtokba az ingatlant. 2021. szeptember 15, és nov. 15 közötti időszakban lehetőség nyílik-e az átvételre? A birtokba vétel az állagmegóvás miatt is rendkívül fontos lenne, mert napról napra romlik az ingatlan állapota. Ki viseli az esetlegesen keletkező károkat? pl. parlagfű miatti bírság, szomszédba bedűlő fal, stb.
  Egyáltalán vonatkozik-e a kilakoltatási tilalom egy lakatlan ingatlanra, jogszerűen jár-e el a végrehajtó?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Kedvelés

 4. Nagyon nem örülök neki , hogy hosszabbították . Tavaly áprilisban vásároltam egy házat (nem árverezettet) az eladó ki lett teljesen fizetve a szerződés szerint kapott 60 munkanapot hogy ki költözzön ez 2020 augusztus 12-vél ke járt azóta se volt hajlandó kő költözni birtokba adni hiába fordultam bírósághoz a monatoriumra hivatkozva nem rakhatja ki a végrehajtó hiába szamomra ítélt a bíróság ez milyen törvény ? Még az ilyen csaloknak kedvez el rakta a pénzt a házat meg nem adta át a végrehajtó meg nem kap engedélyt köszönöm a kormánynak egy éve van házam de mégse

  Kedvelés

 5. Nagyon nem örülök neki , hogy hosszabbították . Tavaly áprilisban vásároltam egy házat (nem árverezettet) az eladó ki lett teljesen fizetve a szerződés szerint kapott 60 munkanapot hogy ki költözzön ez 2020 augusztus 12-vél ke járt azóta se volt hajlandó kő költözni birtokba adni hiába fordultam bírósághoz a monatoriumra hivatkozva nem rakhatja ki a végrehajtó hiába szamomra ítélt a bíróság ez milyen törvény ? Még az ilyen csaloknak kedvez el rakta a pénzt a házat meg nem adta át a végrehajtó meg nem kap engedélyt köszönöm a kormánynak egyik éve van házam de mégse mit tehetnék ? Semmilyen jogviszonya nincs mégse rakhatod ki

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s