Jogosítvány nélkül vezetni továbbra sem bűncselekmény!

Számos média hírt adott róla, hogy 2021. május 14. után bűncselekményt követ el és akár 3 évre is börtönbe kerülhet, aki jogosítvány nélkül autót vezet. Azt azonban sokan elfelejtették hozzátenni, hogy ez csak akkor igaz, ha eltiltották a járművezetéstől és ennek ellenére mégis volán mögé ül.

2021. május 14-től az engedély nélküli vezetés szabálysértés elzárással is büntethető lesz, de továbbra is csak szabálysértésnek minősül. Jellemzően tehát pénzbírsággal továbbra is megúszható lesz a dolog, ám az eddig csak szabálysértésnek minősülő járművezetés az eltiltás hatálya alatti cselekmény viszont már bűncselekménynek minősül.

Mi a különbség a kettő közt?

Az engedély nélküli vezetés szabálysértést az követi el, aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy annak vezetésére hatósági engedéllyel (jogosítvánnyal) nem rendelkezik, illetve az is, aki ilyen jármű vezetését olyan személy részére átengedi, aki annak vezetésére hatósági engedéllyel (jogosítvánnyal) nem rendelkezik. Ez továbbra is maradt egy szimpla szabálysértés azzal, hogy akár elzárással is büntethető.

járművezetés az eltiltás hatálya alatti bűncselekmény esetén az elkövető rendelkezett ugyan jogosítvánnyal, de valamilyen közlekedési szabálysértés vagy bűncselekmény miatt eltiltották a vezetéstől, tehát úgy vezet, hogy a korábban elkövetett cselekménye miatt a jogosítványát elvették.

Ha szabálysértés miatt nem vezethet, akkor 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követ el, ha mégis vezet, míg ha valaki úgy vezet, hogy büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, akkor 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Összefoglalva:

Nincs jogsim, de vezetek = szabálysértés.

Volt jogsim, de eltiltottak a vezetéstől, mégis vezetek = bűncselekmény.

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s