Gyermektartásdíj: hatékonyabb behajtás 2022-től

2022. január 1-től módosulnak a gyermektartásdíj behajtására vonatkozó jogszabályok, ezáltal hatékonyabban lehet majd behajtani a gyermektartásdíjat. A behajtás sikertelensége esetén akár havi 50 000 Ft-ot is megelőlegez az állam 3 (vagy 6 ) éven keresztül.

  1. Ha a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőnek nincs lefoglalható vagyontárgya, és emiatt a végrehajtás befejeződött, akkor is tovább lehet majd folytatni a végrehajtást, ha később sem lehet valószínűsíteni, hogy az adósnak van lefoglalható vagyontárgya. Eddig a végrehajtást kérőnek ugyanis valószínűsítenie kellett, hogy az adós már rendelkezik vagyontárggyal.
  2. Ha az adós bankszámlájára kiadott inkasszó fedezethiány miatt sikertelen volt, ezután többször is lehet majd inkasszót kibocsátani.
  3. Bírósági végrehajtás esetén először a tartásdíj-követelést kell kielégíteni, és csak utána következnek a végrehajtás költségei.
  4. Az állam által megelőlegezett tartásdíjnak eddig az volt a feltétele, hogy a családban az 1 főre eső jövedelem ne érje el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét (57 000 Ft). 2022. január 1-től az állam csak akkor nem előlegezi meg a tartásdíjat, ha a fizetésre kötelezett szülő vagy a bírósági végrehajtás mértéke meghaladja a bíróság által megállapított összeg 80%-át. Egyébként a jövedelemhatár eltörlésre kerül!
  5. A megelőlegezett tartásdíj felső határa a kötelező legkisebb munkabér 30 %-ára emelkedik, ez jelenleg több mint 50 000 Ft.
  6. Az állam csak akkor függeszti fel az előlegezés kifizetést, ha a végrehajtás több mint 80%-ban eredményes volt, vagy a gyermektől külön élő szülő legalább négyszer egymás után önként kifizetett ennyit.

Ezeket a kedvezőbb szabályokat már a folyamatban lévő végrehajtási ügyekben is alkalmazni kell. Az eredménytelen végrehajtást 6 helyett 3 hónapnál nem régebbi foglalási jegyzőkönyvvel kell majd igazolni ahhoz, hogy az állam előlegezést fizessen.

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s