3+1 új otthonteremtési támogatás 2021-ben

2021-ben több új otthonteremtési támogatás is bevezetésre kerül. Támogatást lehet kapni lakásfelújításra, tetőtér-beépítésre, valamint kedvezményt a lakásáfára és mentességet az illetékre. Nézzük az új szabályokat részletesen.

1. Otthonfelújítási támogatás (maximum 3 millió Ft)

Ennek a támogatásnak a lényege, hogy lakásfelújításnál a számlával igazolt költségek felét az állam átvállalja, feltéve ha a családban van legalább egy (legfeljebb 25 éves) gyermek. Az állam legfeljebb 3 millió forint támogatást ad, tehát a felújítás összértékének el kell érnie a 6 millió forintot ahhoz, hogy a teljes 3 milliós támogatás megkapható legyen. A támogatást a felújítást követően, utólag fizetik ki. Az “önerőre” 3%-os kamatozású (állami kamattámogatott), legfeljebb 6 milliós kölcsön is felvehető lesz a bankoknál, akár 10 éves futamidőre. A kölcsön összegébe a 3 milliós támogatás beszámítható.

Természetesen a felújítás összköltsége lehet magasabb, mint 6 millió Ft, de támogatásként akkor is csak maximum 3 millió Ft jár. 6 millió Ft-nál alacsonyabb költségnél azonban a támogatás felső határa 50%, tehát pl. egy 5 millió Ft-os felújításnál csak 2,5 millió Ft jár.

2. Tetőtér-beépítési támogatás (maximum 10 millió Ft)

3 gyerek megléte (vagy vállalása) esetén akár 10 millió Ft támogatás is jár a gyermekvállalás előtt állók vagy már gyermeket nevelők tetőtér-beépítéssel megvalósuló új otthon létrehozására.

Kizárólag tetőtér-beépítési lehetőség útján történő bővítés lehet e támogatás tárgya. 1 gyermek vállalása vagy megléte esetén 600 ezer Ft, 2 gyermek esetén 2,6 millió Ft, 3 gyermek esetén 10 millió forint a vissza nem térítendő támogatás. A már megszületett gyermeknél nem számít az igénylő szülők életkora, azonban ha előre vállalják a gyermeket, akkor a szülők életkorhatára 40 év.

Nagyon fontos, hogy a támogatás önálló, külön bejáratú tetőtéri otthonra vehető igényre, amely rendelkezik konyhával, fürdőszobával, lakótérrel. A tetőtér beépítésnek 1 gyermek esetén legalább 40 négyzetméternek, 2 gyermek esetén legalább 50 négyzetméternek, 3 vagy több gyermek esetén legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Különös feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak.

A támogatáshoz igényelhető – 3 gyerek megléte vagy vállalása esetén – a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK-kölcsön.

3. Új lakások áfája: 5% (a Csok-ra jogosultak ezt is visszaigényelhetik)

A vállalkozók által épített lakások áfája 2021. január 1-től 2026. december 31-ig újra 5 %-os lesz. Egyetlen feltétel, hogy a jogerős építési engedély kiadása vagy az egyszerűsített építési bejelentés meglegyen 2022. december 31-ig. Az 5%-os áfa lakás esetén 150, ház esetén 300 négyzetméterig érvényes.

Az áfa-szabályok szempontjából újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Fontos információ, hogy eddig csak a falusi CSOK esetén a telekvásárlásra és magánerős új építésre költött összegek áfa-tartalmát térítették vissza 5 millió Ft-ig, de 2021-től már nem csak a falusi CSOK-os településeken, hanem bárhol az országban visszatérítik.

3+1. Illetékkedvezmény (teljes illetékmentesség CSOK esetén)

2021-től teljes illetékmentességet élveznek, azaz nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik CSOK-kal vesznek új vagy használt lakást. A vagyonszerzési illeték összege egyébként 4% lenne a lakásvásárlás után.

A CSOK-tól függetlenül megmaradnak a régi illetékkedvezmények is:

  • Ha a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4 százalékot fizetni.
  • A 35 év alattiaknak is jár illetékkedvezmény, ha első (használt) lakásukat veszik meg, és annak ára kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2 % az illeték.
  • Illetékmentes, ha családtagtól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant (szülő, gyermek, testvér, házastárs).

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s