Amiről nincs híradás: 2021-től nő a TB járulék összege!

Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező minden olyan magyar állampolgárnak, aki nem biztosított és ezáltal egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez az összeg 2020-ban havonta 7 710 Ft (257 Ft/nap) volt, ami 2021-től havonta 8 000 Ft-ra nő (napi 270 Ft). A járulék fizetését a NAV-nál kell kezdeményezni és teljesíteni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnését (pl. munkahely elvesztése) követő naptól áll fenn azzal, hogy 15 napon belül kell bejelentkezni a NAV-hoz a járulékfizetés céljából. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára (számlaszáma: 10032000-06055826) kell megfizetni. Az átutalási megbízás közlemény rovatában meg kell adni a 10 számjegyből álló adóazonosító jelet.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot először 2021. január hónapra vonatkozóan 2021. február 12-ig kell megfizetni, majd ezt követően havi rendszerességgel mindig folyó hó 12-ig.

Mentesül a járulék fizetése alól az a személy, akinek kérelmére a járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából a szociális rászorultság igazolásáról hatósági bizonyítványt állít ki. A bizonyítvány 1 évig érvényes. Az egészségügyi szolgáltatásra való szociális rászorultságot a járási hivatal annak állapíthat meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 120 %-át (2021-ben a 34 200,- Ft-ot), illetve egyedül élő esetén a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át (2021-ben a 42 750,- Ft-ot) és családjának vagyona nincs.

Biztosítási jogviszony létesítése (pl.: munkaviszonyt létesítése) esetén az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését nem kell bejelenteni az adóhatósághoz. Ebben az esetben a NAV-hoz bejelenti a munkáltató a biztosítási jogviszony létrejöttét, ami alapján az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség megszüntetéséről az állami adóhatóság hivatalból gondoskodik.

A járulékfizetésre kötelezettnek a T1011U nyomtatványon kell bejelenteni a NAV-hoz az egészségügyi ellátásra jogosító jogviszony létrejöttét.

Nagyon fontos, hogy ha valaki nem fizeti meg a járulékot és a hátraléka meghaladja a 48 000 forintot (az egészségügyi
szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást! Ebben az esetben érvénytelenítik a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra
érvényes.

A témával kapcsolatban bővebben a Kinek kell TB járulékot fizetnie? című cikkben olvashatsz.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s