Kilakoltatási moratórium 2021. április 30-ig!

A téli kilakoltatási moratórium 2020. november 15-től 2021. április 30-ig tart, amely időszak alatt senkit sem lehet kilakoltatni. Azonban történt egy furfangos jogszabálymódosítás…

Magánszemélyek esetén a lakóingatlanuk kiürítésének foganatosítását a végrehajtó november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra köteles elhalasztani. Ugyanakkor az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XCII. törvény 59. §-ban foglaltak alapján a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 300/A. §-a 2020. július 16. óta kiegészült azzal, hogy kilakoltatásnak az ingatlan olyan birtokba adása vagy kiürítése minősül, amelynél rendőri intézkedésre kerül sor.

A képlet tehát egyszerű: rendőri közreműködés hiányában a végrehajtó lakáskiürítési cselekménye nem minősül kilakoltatásnak, így a statisztikák is jobban fognak mutatni.  Kérdés persze, hogy rendőri jelenlét, illetve rendőri intézkedés hiányában pusztán csak a végrehajtó felhívására elhagyja-e bárki is az ingatlanát, hiszen így nincs rajta karhatalmi kényszer.

Fontos tudni még, hogy a végrehajtó az ingatlan árverése előtt közli az adóssal az ingatlan becsértékét. Ez azért is lényeges, mert a becsérték közlés kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet kérni az ingatlan elhagyására egyszeri halasztást, feltéve, ha az ingatlan lakóingatlannak minősül  (lakóház, lakás vagy tanyaként feltüntetett lakó-, illetve gazdasági épület) és az adós az elhelyezését ideiglenesen sem tudja megoldani. A halasztás időtartama legfeljebb az árverés időpontjától számított 6 hónapig terjedhet.

Ha az adósnak van rá teljesítő képessége, akkor az ingatlanárverés elkerülése érdekében érdemes  részletfizetést kérnie. A végrehajtó a becsérték közlésével egyidejűleg ugyanis tájékoztatja adóst a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről.

FRISSÍTÉS!!!

Jelen állás szerint a kilakoltatási moratórium 2021. június 7-ig meghosszabbításra került!

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s