Július 1-től folytatódnak a végrehajtások!

A parlament.hu oldalon olvasható törvényjavaslat értelmében  a járványügyi veszélyhelyzet miatt felfüggesztett végrehajtási eljárások 2020. július 1-től folytatódnak. Az erre vonatkozó információk a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló  salátatörvény 59-61. oldalán találhatók. Lássuk a részleteket.

A végrehajtási eljárások felfüggesztése nem vonatkozott a munkabérből, járandóságból történő letiltásokra, az adósok bankszámlájára kiadott hatósági átutalási megbízásokra, gépjárművek, ingatlanok foglalására. A végrehajtók ezeket a cselekményeket a veszélyhelyzet idején is elvégezték, azonban a gépjárműveket, lakóingatlanokat nem árverezhették, kilakoltatásokat nem folytathattak le.

1. 2020. július 1-jét követően lehet az ingatlan kiürítése iránt, azzal összefüggésben intézkedni, valamint ingatlan kiürítésére irányuló helyszíni eljárási cselekményt foganatosítani.

2.  A végrehajtó a végrehajtási eljárás során lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt 2020. július 1-jét követően intézkedhet.

3. A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának árverezése – az ingatlan árveréséről szóló hirdetmény közzététele – iránt 2020. július 1-jét követően intézkedhet.

4. A végrehajtó a természetes személy adós lakóingatlanának folyamatos árverezése iránti hirdetménye kapcsán (azaz 2 sikertelen árverés után) a lakóingatlanra érkező vételi ajánlatot tenni kívánó árverező felhasználói nevének és jelszavának aktiválása iránt 2020. július 1-jét követően intézkedhet, tehát újabb árverést tűzhet.

5. Ha a végrehajtási eljárás során az ingóságot  vagy ingatlant lefoglalták a végrehajtó a közigazgatási végrehajtással érintett követelés behajtása iránt is 2020. július 1-jét követően már intézkedhet.

6. Ha a veszélyhelyzet miatt nem került sor végrehajtói kézbesítésre, arra 2020. július 1-jét követően sor kerülhet.

7. Ha a veszélyhelyzet miatt nem került sor helyszíni eljárásra (pl. ingófoglalás), az eljárási cselekményt 2020. július 1-jét követően lehet foganatosítani.

8. Ha a veszélyhelyzet miatt nem került sor a meghatározott cselekmény (pl. ingó kiadása, gyermek átadása, lakáskiürítés) végrehajtásának elrendelésére, vagy foganatosítására, a végrehajtást elrendelni, illetve az eljárási cselekményt foganatosítani 2020. július 1-jét követően lehet.

Végül említsük meg, hogy a bíróság az adós kérelmére 2020. július 1. után is kivételesen felfüggesztheti a végrehajtást, ha az adós a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben került olyan élethelyzetbe, amely méltányolható körülmény.

További kedvezmény, hogy a végrehajtási eljárás során eljárási cselekmény, intézkedés foganatosítására nem kerülhet sor, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll. A végrehajtó ebben az esetben az eljárási cselekményt, intézkedést a járványügyi intézkedés megszűnését követően folytathatja.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a végrehajtó 2020. július 1-jéig a végrehajtási eljárások során a végrehajtási eljárás megindulását követően a végrehajtható okirat adós részére történő kézbesítésével egyidejűleg tájékoztatja az adóst a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről. Amennyiben az adós részletfizetési szándékát a végrehajtó felé jelzi, a végrehajtó a részletfizetést a végrehajtást kérő előzetes hozzájárulása nélkül megállapíthatja.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

1 Comment

  1. Otp grouppama 400000et fizetett mentoov biztositasra kárért. Mennyit inkasszozhat belőle a behajto?

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s