Havi 40 000 Ft támogatást kapsz, ha bölcsibe adod a gyereket!

Havonta maximum 40 000 Ft támogatást ad az állam azoknak, akik a legalább 20 hetes, de az óvodai kort még el nem érő gyermeküket családi, vagy munkahelyi bölcsődébe íratják azért, hogy mellette dolgozzanak.

A támogatás csak a közép-magyarországi régión kívül igényelhető és csak a regisztrált családi, vagy munkahelyi bölcsődei elhelyezésre. Várhatóan a 2019 téli-2020 tavaszi hónapoktól lehet majd kérni. A családi bölcsődékben átlagosan egyébként 40-120 000 Ft között kell térítési díjat fizetni.

Gyermekenként tehát legfeljebb havi 40 000 Ft lehet a támogatás, és az összege nem haladhatja meg a fizetett térítési díj 100 %-át. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a szülő által fizetett térítési díj 40 000 Ft összegű vagy az alatti, akkor a támogatás összege a teljes térítési díjjal megegyezik.

A szülők legfeljebb 2021. december 31-ig kérhetik a támogatást és a folyósítás legfeljebb 2022. június 30-ig történhet. Azért csak átmeneti időszakra tervezik ezt a támogatást, mert a bölcsődei férőhely kapacitások növekedését szolgáló fejlesztések folyamatban vannak és várhatóan 2022-től már megvalósulnak. A támogatás lényegében a kisgyermekes szülő munkába állásának többletköltségét kompenzálja, így egy speciális foglalkoztatási célú támogatásnak is tekinthető.

A konstrukció keretében családi bölcsőde, munkahelyi bölcsőde térítési díjához támogatásban részesülhet az a munkába visszatérő szülő, aki igazolja az alábbi feltételeknek való megfelelést:

  • 20 hetesnél idősebb, családi vagy munkahelyi bölcsődei ellátásba kerülő gyermeket nevel és munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként munkába áll,
  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, a tartózkodási helye a Közép-magyarországi régión kívüli településen van,
  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helye megegyezik azon gyermekével, akinek a bölcsődei ellátásához támogatást igényel,
  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helye olyan településen van, ahol a KSH legutolsó adatai alapján összeállított, a Kincstár honlapján közzétett, és a térítési díjhoz kapcsolódó kérelem elektronikus dokumentációjának részét képező lista alapján bölcsődei, mini bölcsődei ellátás nem áll rendelkezésre, vagy a támogatás iránti kérelméhez csatolja az önkormányzati bölcsődei vagy mini bölcsődei elhelyezésre vonatkozó, férőhely hiány miatti elutasító határozatot (ezt a pontot a sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekek esetében nem kell figyelembe venni)
  • rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával, amelyre a támogatás folyósítható.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a támogatás kizárólag az Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl területén elérhető.

Fontos, hogy egy szülő több gyermek után is támogatásban részesülhet, de egy gyermek után csak egy szülő részesülhet támogatásban.

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

forrás: pénzcentrum.hu

1 Comment

  1. Ez mind szép és jó csak sajnos arra nem gondoltak aki már ebbe benne van mert belekényszerült , az miért nem kaphat mikor a többi feltételnek megfelel csak sajnos már vissza ment gyed mellett dolgozni. Felhàboritó!

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s