Mire való a kaució?

Manapság minden lakásbérleti szerződés eleme a kaució. A kaució összege egy biztosíték, amit a bérbeadó kér a bérlőtől és amit a bérleti idő lejárta után visszaad. De mire való a kaució?

Mi az a kaució?

A felek megállapodása alapján a bérlő a bérleti szerződésből fakadó kötelezettségeinek biztosítékául a bérbeadó részére meghatározott pénzösszeget köteles fizetni, ami nem haladja meg a havi bérleti díj háromszorosát, hozzáteszem, hogy általánosságban a kéthavi bérleti díj összege az elvárt kaució.

Mire való a kaució?

A kaucióból lehet fedezni a meg nem fizetett bérleti díjat, a be nem fizetett közüzemi számlákat vagy az ingatlanban okozott károk helyreállítását, de a felhasználásáról el kell számolni a bérlővel. Ha a bérlő megfelelő állapotban, a fizetési kötelezettségeinek eleget téve adja vissza az ingatlant, akkor a kauciót vissza kell adni. A kaució átadásáról mindenképpen rendelkezzünk a bérleti szerződésben vagy átvételi elismervénnyel, legyen róla papír, hogy az mikor, milyen összegben került átadásra-átvételre.

Beszámít a bérleti díjba?

Fő szabály szerint nem. Sokszor illetik azzal a jelzővel a kauciót, hogy az “lelakható”. A “lelakhatás” azt jelenti, hogy az utolsó hónapokra beszámítják a kaució összegét a bérleti díjba (pl, két havi kauciót a két utolsó havi bérleti díjba), tehát nem kell bérleti díjat fizetni, azonban megeshet, hogy pont ebben az utolsó időszakban keletkezik kár vagy rezsiköltség elmaradás és így már oda is van a bérbeadó erre vonatkozó biztosítéka.  Persze nem kizárt, hogy kölcsönös bizalom esetén a felek “lelakható kaucióról”  rendelkezzenek a szerződésben, de inkább ajánlott a kaucióval a szerződés lejártakor elszámolni.

A kaució visszafizetése

Ha nincs szükség a kaució felhasználására, mert pontosan ki van fizetve minden és nincs károkozás sem, akkor a bérleti idő végén a kaució teljes mértékben visszajár. Ha bármilyen okból felhasználásra kerül belőle, akkor ahogy említettem el kell számolni egymással és a fennmaradó összeget kell visszafizetni a bérlőnek.

Ha ennél többet szeretnél tudni a bérleti szerződésről, olvasd el a Minden, amit az albérletről tudni kell című írásomat!

Amennyiben tetszett a cikk és naprakész információkat szeretnél kapni jogi ügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s