Családtámogatások 2019. július 1-től (táblázat és vélemény)

2019. július 1-től nagymértékben bővül a családtámogatások köre: megjelenik a falusi CSOK, az új autó vásárlási támogatás, a babaváró hitel, a használt ingatlanra is felvehető kedvezményes CSOK hitel, a nagyszülői GYED. Ezek részleteiről beszámoltam már az oldalon, ezúttal pedig az átláthatóság érdekében itt egy összefoglaló táblázat.

A táblázatból kiderül az is, hogy 3 gyermek esetén a jelzáloghitel elengedés összege 4 millió Ft-ra nő, illetve a 4 gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó mentességet fognak kapni.

Évek óta figyelemmel kísérem a családtámogatások rendszerét és meglátásom szerint 2019. július 1-től eddig soha nem látott mértékben és palettán kaphatnak támogatásokat a gyermekvállalás lehetőségével élni kívánó házaspárok akár az otthonteremtést, akár a hitelfelvételt vagy hitelrendezést, akár a megélhetést, munkavállalást vesszük alapul.

Kétségtelen, hogy a támogatások közt nem csak vissza nem térítendő támogatások szerepelnek, hanem gyakran hitelekről beszélünk, ám ezek annyira kedvezményes kamatozásúak vagy kamatmentesek, hogy ezáltal sokkal jobb feltételekkel igényelhetők, mint a piaci hitelek.

Nyilvánvaló, hogy a mai világban a gyermekvállalás pénz kérdése is, ám véleményem szerint egy egészséges felfogású fiatal házaspárnál nem a pénz meglétének kell a döntő szempontnak lenni, illetve a pénz önmagában nem is lehet a gyermekvállalás irányába mutató motivációs tényező. A gyermekvállalás egy belső indíttatásból fakadó elhatározás, elsősorban érzelmi kérdés, amihez természetesen jól jön az anyagi támogatás, azonban csak a pénz miatt nem vállalhatunk gyermeket.

Számos meggondolandó tényező szerepet játszik a gyermekvállaláskor: egyebek közt a lakhatás, a munkalehetőség, a megélhetés, de vannak olyan tényezők is, amik pénzben nem mérhetők: szerelem, szeretet, bizalom, érettség, meghittség, elköteleződés, felelősségtudat stb. A gyermek a legcsodálatosabb dolog a világon, de hiába adott a pénz, amíg az érzelmi részek hiányosak, addig nem érdemes belevágni.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s