Nagyszülői GYED: nyugdíjasoknak nem jár!

A nagyszülői GYED azt a munkát ismeri el, amikor a még nem nyugdíjas nagyszülő – segítve a dolgozó szülőket – részt vesz unokája ellátásában. A nagyszülő a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korig veheti igénybe a GYED-et.

Megjelent a nagyszülőknek járó gyermekgondozási díjról (GYED) szóló  törvényjavaslat, melynek értelmében 2020. január 1. -től a nagyszülő is jogosult lehet unokája után a GYED-re.

A nagyszülőnek az alábbi feltételek fennállása esetén jár GYED:

  • a gyermek születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosítotti jogviszonnyal kell rendelkezni,
  • a gyermek mindkét szülőjének – egyedülálló esetén a gyermeket gondozó szülőnek – keresőtevékenységet kell végeznie,
  • a gyermek gondozásának és nevelésének a szülő háztartásában kell történnie,
  • a gyermek mindkét szülőjének – egyedülálló esetén a gyermeket gondozó szülőnek – írásban kell nyilatkoznia arról, hogy egyetért a GYED nagyszülő általi igénybevételével,
  • a gyermekre gyermekgondozást segítő ellátást (GYES-t) nem folyósítanak.

Amennyiben a nagyszülő keresőtevékenységet folytat (kivéve, ha azt kizárólag az otthonában végzi), a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézménybe (pl. bölcsődébe) viszik, a nagyszülő rendszeres szociális ellátásban részesül, netán letartóztatásban van, illetve szabadságvesztést, elzárást tölt, akkor nem jár a GYED.

Érdekesség, hogy a nagyszülői GYED-re való jogosultság több unoka esetében is csak ugyanazon nagyszülő részére állapítható meg. A nagyszülő viszont több unoka után is jogosult lehet GYED-re azzal, hogy a nem ugyanazon várandósságból született unokák esetén az
ellátást gyermekenként kell megállapítani.

A nagyszülői GYED-et tehát akkor érdemes igényelni, ha az anya vissza tud menni dolgozni és magasabb a jövedelme, mint a nagyszülőé. Ugyanakkor a nagyszülő részéről megoldhatónak kell lennie, hogy el tud jönni a munkából 2 évre, legszerencsésebb eset pedig az, ha ezt közvetlenül a nyugdíjas évei előtt tudja megtenni.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Forrás: parlament.hu

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s