Megjelentek az új bírósági nyomtatványok!

2019. április 2-től a jogi képviselet nélkül eljáró felek kötelesek az új nyomtatványokat  alkalmazni a járásbíróság hatáskörébe tartozó perekben.

A formanyomtatványok alkalmazása jogi képviselet nélkül a járásbíróság előtt eljáró feleknek már 2018. január 1. óta kötelező. Formanyomtatványt kell használni többek közt a keresetlevél, a viszontkereset, az ellenkérelem, valamint a fizetési meghagyással szembeni ellentmondás folytán perré alakult eljárásban benyújtott keresetlevél esetén is. Sőt immár a közigazgatási és munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozó közigazgatási perekben is van lehetőség a formanyomtatvány használatára.

A 2019. április 2-től hatályba lépett új rendelet alapján az eddig használt nyomtatványok megújultak, rövidebbek, ésszerűbbek lettek. Az új nyomtatványok papíralapon bármely bíróság ügyfélszolgálati irodájában díjmentesen beszerezhetők, de letölthetők a bíróság honlapjáról is.

Ha a nyomtatványon szereplő hely nem elég az adatok, nyilatkozatok közléséhez, akkor azokat pótlapon lehet rögzíteni, amiket be kell sorszámozni és a formanyomtatványhoz csatolni szükséges. Felhívom a figyelmet arra, hogy a nyomtatványok végén található “jegyzetek” rész csak a kitöltésben segít tájékoztatóként, papíralapon nem kell a formanyomtatvánnyal együtt benyújtani.

Forrás: birosag.hu

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s