Babakötvény: magas kamat, jó befektetés!

A 2019. február 1. napján kiadott új babakötvény 5,8 %-os kamatot hoz, amivel az ország egyik legjobb befektetéssé vált. A 2005. december 31. után belföldön született gyermekek és a 2017. június 30. után külföldön született magyar állampolgárságú vagy Magyar Igazolvánnyal rendelkező gyermekek részére az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, ami egy letéti számlára kerül a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az összeg Babakötvénybe kerüljön és kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni.

Mik a Babakötvény előnyei?

 1. 3 %-os kamathozama van, amihez hozzáadódik az előző évi infláció mértéke, azaz február 1-től már évi 5,8%-ot hoz. A kapott kamat minden évben újra befektetődik.
 2. Az éves befizetések 10%-át, de maximum 6000 Ft támogatást ad rá az állam. Ehhez éves szinten 60 000 Ft-ot kell befizetni a számlára (havi 5 000 Ft).
 3. A Magyar Államkincstárnál nyitott számlának nincs semmilyen költsége, ingyenes.
 4.  A gyermek 18 éves koráig bármikor elindítható és addig lehet befizetni a számlára.
 5. A Babakötvénybe bármekkora összeg befizethető.
 6. Az összegyűlt kamat adómentes.
 7. Felvétel után bármire elkölthető a pénz, nem kell igazolni sem, hogy mire költötték.

Az egyetlen dolog, ami nem előny, (bár ez is csak nézőpont kérdése) hogy a számláról kifizetést csak a gyermek 18. éves kora után lehet kérni, de legkorábban a számla megnyitását követő 3 év után, illetve a Babakötvény lejáratakor. Ha pl. a gyermeknek 17 évesen nyitunk számlát, akkor pénz legkorábban a 20 évesen vehető fel.

Hogyan kell számlát nyitni?

A Magyar Államkincstárban a szülő, a közeli hozzátartozó, vagy más törvényes képviselő, illetve a 16. életévét betöltött gyermek személyesen nyithat Start-értékpapírszámlát. A nyitáshoz szükségesek

 • a gyermek személyes adatait tartalmazó iratok (név, adószám, lakcím) és
 • azon szülő személyes adatai (születési dátum, anyja neve, lakcíme, adóazonosító jele), aki a családi pótlékot kapja, valamint szülői nyilatkozat arról, hogy a szülő a gyermek után jogosult családi pótlékra.
 • A számlát nyitó személy adatai.
 • Ha más hozzátartozó nyitja a számlát, akkor szükséges még egy szülői hozzájáruló nyilatkozat és a számlát nyitó személy családi kötődésről szóló nyilatkozat.

A számla megnyitásához tehát személyesen kell bemenni, de a befizetések utána már átutalással is megtehetők.

babkötvény

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

További információk itt: babakotveny.hu

forrás: portfolio.hu

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s