Letiltotta a számlámat a végrehajtó! Mit tegyek?

Kellemetlen meglepetés érheti az embert, ha a végrehajtó inkasszót (hivatalosan: hatósági átutalási megbízást) ad ki a bankszámlájára. A bírósági végrehajtás során állami kényszerrel is el kell érni, hogy a pénzfizetésre kötelezett adós teljesítse fizetési kötelezettségét, ráadásul a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál (banknál) kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből (illetve az adós jövedelméből) kell behajtani, ezért már az elején érdemes tisztázni: a végrehajtó bankszámlára indított inkasszója teljesen jogszerű. Mi az inkasszó lényege és mit lehet tenni, ha inkasszó került a számlára?

A végrehajtó a tartozás megfizetésére küldött felszólító levélben megadott fizetési határidő lejártát követően jogosult (sőt köteles!) az általa felderített vagy a végrehajtást kérő által közölt bankszámlára inkasszót kiadni. A felszólító levélben határidőként általában haladéktalan megfizetést határoznak meg, ami a gyakorlatban a felszólító levél átvételétől számítottan csupán néhány napot jelent. Ha ez idő alatt nem kerül a tartozás megfizetésre, akkor joggal lehet számítani az inkasszóra, akár az adós valamennyi számlájára.

Mire terjed ki az inkasszó?

Az inkasszó azért is veszélyes, mert ha a számlán kezelt összeg nem, vagy csak részben fedezi a követelés összegét, a bank a teljesítést kiterjeszti az adós további számláira, illetve betétszerződés vagy takarékbetét-szerződés alapján kezelt, adóst megillető összegre is. Nagyon fontos, hogy a több számlatulajdonos tulajdonában álló számlán lévő pénz bármelyik számlatulajdonossal szemben fennálló követelés fejében teljes összegben végrehajtás alá vonható! A végrehajtónak több számlatulajdonos esetén a számla megterheléséről haladéktalanul értesítenie kell a nem adós számlatulajdonost. A nem adós számlatulajdonos a végrehajtást kérő ellen pert indíthat a számláról leemelt, őt megillető pénzösszegek visszafizetése iránt.

Mennyit lehet leemelni a számláról?

Az inkasszó alól mentes az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege (28 500 Ft). Ha a végrehajtás gyermektartásdíj behajtására folyik, ennek az összegnek a fele is végrehajtás alá vonható. Nem lehet tehát olyan eset, amikor a számla teljesen lenullázódik, mivel a létfenntartáshoz minimálisan szükséges pénznek (28 500 Ft-nak vagy gyermektartásdíj tartozás esetén 14 250 Ft-nak) ott kell maradnia a számlán.

Ugyanakkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének (28 500 Ft) négyszerese (114 000 Ft) feletti összeg korlátlanul levonható, míg a 28 500 Ft és a 114 000 Ft közti összegből csak 42 750 Ft vonható!

Mit lehet tenni, ha inkasszó került a számlára?

Akivel szemben végrehajtási eljárás indul, annak ajánlatos elgondolkodnia azon, hogy tart-e pénzt a bankszámláján, amit ugyanis inkasszóval levonnak róla, azt többé már viszont nem látja. Egyetlen esély, hogy a végrehajtást kérő hozzájárul a visszautaláshoz, ez azonban a legritkább esetben szokott csak előfordulni. Érdemes tudni, hogy az inkasszó 35 napig van a számlán, ezért ha ebben az időszakban bármilyen pénz érkezik a számlára, az is megy a „levesbe”.

Ha a bankszámlára kizárólag családtámogatás érkezik (családi pótlék, CSED, GYES, GYED stb.), akkor a bankszámlakivonattal a legközelebbi ügyfélfogadási napon be kell menni a végrehajtói irodába és kérni a feloldást. Arra viszont számítani kell, hogy a postai, banki átfutási idő miatt a feloldás akár több napot is vehet igénybe. Talán a legoptimálisabb egy részletfizetési kérelemmel felkeresni a végrehajtót úgy, hogy egyúttal az első részlet is befizetésre kerül, így a végrehajtó feloldhatja az inkasszót. 

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Reklámok

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s