Letiltotta a számlámat a végrehajtó! Mit tegyek?

Kellemetlen meglepetés érheti az embert, ha a végrehajtó inkasszót (hivatalosan: hatósági átutalási megbízást) ad ki a bankszámlájára. A bírósági végrehajtás során állami kényszerrel is el kell érni, hogy a pénzfizetésre kötelezett adós teljesítse fizetési kötelezettségét, ráadásul a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál (banknál) kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből (illetve az adós jövedelméből) kell behajtani, ezért már az elején érdemes tisztázni: a végrehajtó bankszámlára indított inkasszója teljesen jogszerű. Mi az inkasszó lényege és mit lehet tenni, ha inkasszó került a számlára?

A végrehajtó a tartozás megfizetésére küldött felszólító levélben megadott fizetési határidő lejártát követően jogosult (sőt köteles!) az általa felderített vagy a végrehajtást kérő által közölt bankszámlára inkasszót kiadni. A felszólító levélben határidőként általában haladéktalan megfizetést határoznak meg, ami a gyakorlatban a felszólító levél átvételétől számítottan csupán néhány napot jelent. Ha ez idő alatt nem kerül a tartozás megfizetésre, akkor joggal lehet számítani az inkasszóra, akár az adós valamennyi számlájára.

Mire terjed ki az inkasszó?

Az inkasszó azért is veszélyes, mert ha a számlán kezelt összeg nem, vagy csak részben fedezi a követelés összegét, a bank a teljesítést kiterjeszti az adós további számláira, illetve betétszerződés vagy takarékbetét-szerződés alapján kezelt, adóst megillető összegre is. Nagyon fontos, hogy a több számlatulajdonos tulajdonában álló számlán lévő pénz bármelyik számlatulajdonossal szemben fennálló követelés fejében teljes összegben végrehajtás alá vonható! A végrehajtónak több számlatulajdonos esetén a számla megterheléséről haladéktalanul értesítenie kell a nem adós számlatulajdonost. A nem adós számlatulajdonos a végrehajtást kérő ellen pert indíthat a számláról leemelt, őt megillető pénzösszegek visszafizetése iránt.

Mennyit lehet leemelni a számláról?

Az inkasszó alól mentes az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege (28 500 Ft). Ha a végrehajtás gyermektartásdíj behajtására folyik, ennek az összegnek a fele is végrehajtás alá vonható. Nem lehet tehát olyan eset, amikor a számla teljesen lenullázódik, mivel a létfenntartáshoz minimálisan szükséges pénznek (28 500 Ft-nak vagy gyermektartásdíj tartozás esetén 14 250 Ft-nak) ott kell maradnia a számlán.

Ugyanakkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének (28 500 Ft) négyszerese (114 000 Ft) feletti összeg korlátlanul levonható, míg a 28 500 Ft és a 114 000 Ft közti összegből csak 42 750 Ft vonható!

Mit lehet tenni, ha inkasszó került a számlára?

Akivel szemben végrehajtási eljárás indul, annak ajánlatos elgondolkodnia azon, hogy tart-e pénzt a bankszámláján, amit ugyanis inkasszóval levonnak róla, azt többé már viszont nem látja. Egyetlen esély, hogy a végrehajtást kérő hozzájárul a visszautaláshoz, ez azonban a legritkább esetben szokott csak előfordulni. Érdemes tudni, hogy az inkasszó 35 napig van a számlán, ezért ha ebben az időszakban bármilyen pénz érkezik a számlára, az is megy a „levesbe”.

Ha a bankszámlára kizárólag családtámogatás érkezik (családi pótlék, CSED, GYES, GYED stb.), akkor a bankszámlakivonattal a legközelebbi ügyfélfogadási napon be kell menni a végrehajtói irodába és kérni a feloldást. Arra viszont számítani kell, hogy a postai, banki átfutási idő miatt a feloldás akár több napot is vehet igénybe. Talán a legoptimálisabb egy részletfizetési kérelemmel felkeresni a végrehajtót úgy, hogy egyúttal az első részlet is befizetésre kerül, így a végrehajtó feloldhatja az inkasszót. 

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

14 című bejegyzés “Letiltotta a számlámat a végrehajtó! Mit tegyek?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Jó napot kívánok! Nekem a munkabérem 50% tiltják és+inkasszót allá vonták a számlámat amire csak a munkabérem maradék 50% – a megyen. Ezért egy ismerősöm bankszámlájára utaltattam a bérem,gondoltam így a maradék pénzem feltudom majd venni de mivel neki is van tartozása az összes pénzt le vonták ami az enyém lett volna azt is. Így én ingyen dolgoztam egész hónapban és ráadásul nem is az én adósságomba ment a levonot összeg.A számlákat nemtudom fizetni. Tudna nekem valamilyen segítséget nyújtani mit tehetek?

  Kedvelés

  1. Üdvözlöm!
   Érdeklődni szeretnék.A végrehajtó inkasszózta a számlámat
   48000Ft volt rajta és -256 000Ft lett.Erre érkezik a munkabérem.Ezzel egy időben ugyanebben az ügyben lefoglalta az autómat is.
   Azt kérdezném,hogy ezt meg teheti-e így egyszerre,illetve viheti-e mínuszba a számlámat?Válaszukat előre is köszönöm.

   Kedvelés

   1. Tiszteletem. A válaszom: igen, lehet egyszerre inkasszálni és gépjárművet is foglalni. A számla viszont a terhelés miatt nem futhat mínuszba, mivel a mindenkori öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegét meg kell hagynia a számlán a banknak.

    Kedvelés

 2. Tisztelt Jogvadász!
  nekem egy kérdésem lenne. ha z inkasszó teljes összegét befizetem a számlámra, a további utalások, ugye már nem kerülnek inkasszó alá?
  például: 300zer FT tartozásom van és inkasszózták a bankszámlám. én bemegyek a bankomba,befizetem ezt az összeget. innentől kezdve ha a fizetésem mondjuk 53nap múlva érkezik a számlámra, azzal már teljes egészében rendelkezhetek? válaszát köszönöm.

  Kedvelés

 3. Üdvözlöm!
  Érdeklődöm, hogy ha a bankszámlámra kizárólag családi pótlék és gyet érkezik, inkasszót tehet-e rá a végrehajtó, letilthat-e ezekből a juttatásokból? Ha letiltott belőle, mit tehetek?
  Köszönöm.

  Kedvelés

  1. Ha van bankszámlája, akkor arra az inkasszót kiadja a végrehajtó. Ha bankszámla kivonattal igazolja, hogy a számlára csak családtámogatások érkeznek, akkor a végrehajtó az inkasszót feloldja. Letiltani se a családi pótlékból, se a gyetből nem lehet.

   Kedvelés

   1. Köszönöm. Megtudtam, hogy az inkasszó feloldása közben megtörtént, viszont amit múlt hónapban ezekből a juttatásokból levontak a számlamról, azt a végrehajtó szerint jogosan inkasszálta, mert miután a pénz a számlára érkezett, nem nézik, hogy annak mi a jogcíme, levonható. Ez igaz?

    Kedvelés

 4. Tiszteletem! Egy kérdésem lenne ha a vh inkasszot adott ki az adós számlájára (gyt) és van a számlán pénz, azt mikor kerül át az én számlámra?
  Válaszát köszönöm

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s