100 ezer Ft lesz az ápolási díj 2019-től!

Súlyos anyagi terheket ró egy családra a betegségben szenvedő tagjának ápolása. Az állam a terhek könnyítése érdekében eddig is segítségül sietett, igaz csak minimális összegben. Az ápolásra szoruló gyermekek után járó 32 600 Ft-os alapdíj összege 2019 januártól százezer forintra nő. De ki lehet jogosult erre az összegre?

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás. Hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa.

Az ápolási díj csak akkor jár ha a fentebb felsorolt hozzátartozó

  • súlyosan fogyatékos, vagy
  • tartósan beteg 18 év alatti személy ápolását végzi.

Súlyosan fogyatékos (állandó ápolásra, gondozásra szoruló módon) az, akinek

  1. segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik, vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik, és ezért kizárólag tapintó – halló – életmód folytatására képes,
  2. hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére és spontán elsajátítására segédeszközzel sem képes és halláskárosodása miatt a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad,
  3. értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá 14. életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű, továbbá aki IQ értékétől függetlenül a személyiség egészét érintő (pervazív) fejlődési zavarban szenved, és az autonómiai tesztek alapján állapota súlyosnak vagy középsúlyosnak minősíthető (BNO szerinti besorolása: F84.0-F84.9),
  4. mozgásszervi károsodása, illetőleg funkciózavara olyan mértékű, hogy helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli, vagy állapota miatt helyváltoztatásra még segédeszközzel sem képes, vagy végtaghiánya miatt önmaga ellátására nem képes

Tartósan beteg az, aki előreláthatólag 3 hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a 100 ezer Ft kizárólag csak a gyermekek után jár, azaz a 18 éven aluli súlyosan fogyatékos, illetve tartósan betegek után.

Az ápolási díj iránti igényt az ápolást végző hozzátartozó lakóhelye szerint illetékes Járási hivatalánál, a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy közös önkormányzati hivatalnál, valamint a kormányablaknál lehet benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

Az ápolási díj jelenlegi összege:

  1. Az alapösszegű ápolási díj 32.600 Ft.
  2. Az emelt összegű ápolási díj 48.750 Ft. (fokozott ápolást igénylő esetén, aki önállóan nem képes étkezni, vagy tisztálkodni, vagy öltözködni, vagy illemhelyet használni, vagy lakáson belül közlekedni, még segédeszköz igénybevételével sem)
  3. A kiemelt összegű ápolási díj 58.500 Ft. (pl. magasabb összegű családi pótlék esetén)

Az ápolást végző számára egyidejűleg csak egy ápolási díj állapítható meg és egy ápolt személyre tekintettel csak egy személy számára állapítható meg ápolási díj!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat is szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Reklámok

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s