Októbertől változnak a hitelfelvétel szabályai!

A jelzáloghitelek több éves futamidejére tekintettel biztosítani kell, hogy a hosszú távon esetlegesen felmerülő kamatváltozások ne eredményezzenek fizetési nehézséget, szélsőséges esetben fizetésképtelenséget a háztartásokban. Sajnos sokszor tapasztalható, hogy családok mennek tönkre abban, hogy a változó vagy a rövidebb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél a kedvezőtlen kamatváltozás jelentősen megemeli a háztartások törlesztőterheit. Mindezt elkerülendő 2018. október 1-től változnak a hitelfelvételre vonatkozó szabályok.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályozásról szóló MNB rendelet módosítása kimondja, hogy a 2018. október 1. után befogadott, 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél – a hitel kamatperiódusainak hosszától függően – a jelenleginél alacsonyabb JTM limiteket kell alkalmazni. A módosult előírások így azt is biztosítják, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelő jövedelmi tartalékkal is rendelkezzenek. A magasabb jövedelemmel rendelkezők – a nagyobb törlesztési képességük miatt – továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt. Az utóbbi években látható és várhatóan folytatódó dinamikus béremelkedésre is tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-től 500 ezer forint havi jövedelem estén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

Az új forint-jelzáloghitelek JTM-szabályai 2018. október 1-jétől tehát a következők:

  • 400 ezer forint alatti jövedelem esetén az első 5 évben a jövedelem 25 %-a, az 5-10 éves kamatperiódusban a jövedelem 35%-a, a 10. évtől a futamidő végéig a jövedelem 50%-a lehet a maximálisan törleszthető hitelösszeg.
  • 400 ezer forint feletti jövedelem esetén az első 5 évben 30%, az 5-10 év közötti kamatperiódusban 40%, a 10. évtől a futamidő végéig pedig maximálisan 60% a törleszthető hitelösszeg.

Fentiek is arra ösztönzik a hitelfelvételben gondolkodókat, hogy csak addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér, s ne menjen a háztartás jövedelmének jelentős többsége a hiteltörlesztésbe, hiszen egy jelzálog hitel esetén a törlesztés nem fizetése szerződésfelmondást és ingatlan végrehajtást vonhat maga után. A végrehajtással kapcsolatos cikkek itt olvashatók.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat is szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Forrás: mnb.hu

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s