Hogyan lehet elévülésre hivatkozni végrehajtási eljárás alatt?

Sokszor lehet hallani az elévülésről, főleg akkor, ha egy követelés már végrehajtás alatt áll. Gyakran évek telnek el, mire egy tartozás behajtás alá kerül, s ekkor joggal merülhet fel a gondolat az adósban, hogy a követelés már elévült. Mit jelent az elévülés, és hogyan kell rá hivatkozni a végrehajtási eljárás során? 

Az elévülés lényegében azt jelenti, hogy az idő múlásával már nem lehet érvényesíteni egy követelést. A követelések öt év alatt évülnek el, ám ez alól vannak kivételek. Például a munkajogi igények 3 év alatt évülnek el, míg a telefon vagy internet szolgáltatásra vonatkozó előfizetői szerződésből eredő igények 1 év alatt. A végrehajtási jog a végrehajtandó követeléssel együtt évül el, ami azt jelenti, hogy ha van egy jogerős bírósági határozat, akkor az abban foglalt követelés az önkéntes  teljesítésre megállapított határidő leteltét követő 5 év alatt évül el.

A törvény alapján az elévülési idő megszakad, ha a tartozást az adós elismeri, közös megegyezéssel módosítják azt a szerződést, amiből a követelés ered vagy egyezséget kötnek, a követelés fennállásáról a bíróság jogerősen határozott, a követelést csődeljárásban bejelentik. Az írásbeli felszólítás nem eredményezi az elévülési idő megszakadását! Amennyiben a végrehajtási eljárás már megindult, úgy az elévülést a végrehajtási eljárásban tett bármilyen cselekmény megszakítja! Az elévülés megszakadásától az elévülési idő újból kezdődik.

Az elévülésre hivatkozni kell, mivel hivatalból csak akkor veszik figyelemebe, ha pl. tartásdíjra vagy bűncselekményből származó követelésre vonatkozik.

A végrehajtási eljárásban az elévülésére hivatkozást az eljáró végrehajtónál kell bejelenteni (és lehetőség szerint okirattal valószínűsíteni). Ha a végrehajtó felszólítására a végrehajtást kérő az elévüléssel nem ért egyet, akkor pert lehet indítani a végrehajtás megszüntetése iránt, mivel ebben az esetben a végrehajtási eljárás keretében nincs már lehetőség az elévülést vizsgálni, ez a feladat a bíróságra vár.

Ha tehát egy olyan régebbi követeléssel találkozunk, amit végrehajtási eljárásban próbálnak érvényesíteni velünk szemben, akkor érdemes megfontolni a fenti módon történő elévülésre hivatkozást.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat is szeretnél kapni, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s