Ítélkezési szünet: nyáron bezár a bíróság?

Minden év július 15-től augusztus 20-ig ítélkezési szünetet tartanak a bíróságokon, ami nem azt jelenti, hogy a bíróság ebben az időszakban teljesen elérhetetlenné válik, hanem csak azt, hogy polgári ügyekben – egyes kivételekkel – nem tartanak tárgyalást.

A polgári ügyekben bizonyoson kivételekkel (pl. soron kívüli eljárások, előzetes bizonyítás, egyes végrehajtási perek és nemperes eljárások) ilyenkor a határidők sem telnek, azonban a büntető ügyekre ez nem vonatkozik, tehát a határidőkbe beleszámít az ítélkezési szünet ideje is. Az ítélkezési szünet alatt ugyanúgy döntenek az előállításos ügyekben, a gyorsított eljárásokban és a kényszerintézkedések (pl. előzetes letartóztatás) tárgyában.

A leglényegesebb dolog pedig az, hogy az ítélkezési szünet ideje alatt a bíróságok nem zárnak be, hanem a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva vannak. A bíróságok ekkor is változatlanul várják az ügyfeleket, be lehet nyújtani a beadványokat, felvilágosítás kérhető a kezelőirodákban, be lehet tekinteni az iratokba és a félfogadási napok (panasznapok) is megtartásra kerülnek.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a jog világából, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

 

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s