Hogyan lesz egy parkolásból 60 000 Ft-os tartozás?

Sokan próbálnak spórolni a néhány száz forintos parkolási díjon, ám ha oda kerül a „mikulás csomag” az autó szélvédőjére, ez a néhány száz forintos parkolási díj rövid időn belül akár 60 000 forintra is nőhet, főleg abban az esetben, ha a pótdíjat is elmulasztja befizetni az ember. Mégis, hogyan nőhet ekkora összegűre egy néhány száz forintos parkolási díj? Ezt vezetem le a mostani írásomban.

Ha valaki nem fizeti ki a parkolási díjat, illetve 1 óránál rövidebb időre történő fizetés esetén 5 perccel, míg 1 órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, akkor 1 órai várakozási díjat, plusz pótdíjat kell fizetni.

A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további 2 órai várakozásra számított díj, 15 napon túli befizetés esetén pedig az 1 órai várakozási díj negyvenszerese.

Nézzük akkor a számokat. Tegyük fel, hogy egy óra parkolási díja 400 Ft és a díjköteles időszak 8-tól 6-ig tart. (összesen 10 óra). Ekkor a pótdíj összege 15 napon belüli befizetés esetén 10X400 Ft + 2X400 = 4800 Ft, azonban ha 15 napon belül nem kerül befizetésre, akkor az összeg már 40X400= 16 000 Ft-ra emelkedik.

A pótdíjazást követő 60 napon belül erről, az emelt összegről felszólító levél kerül kiküldésre a gépkocsi üzembentartója felé, de ha a díj befizetése továbbra sem történik meg, akkor jogi eljárást kezdeményeznek, melynek minden költsége (pl. ügyvédi díj, eljárási illeték, költség, végrehajtási díj) az üzemben tartót fogja terhelni, és amelyek drasztikusan megnövelik a tartozás összegét.

Először is fizetési meghagyást nyújtanak be, aminek az illetéke rögtön 5000 Ft, plusz ügyvédi díjként alsó hangon 10 000 Ft-ot, míg különböző felmerülő költségek címén (fénymásolás, posta) minimum 1000 Ft-ot felszámítanak. Mindezt hozzáadva a 16 000 Ft-hoz már 32 000 Ft-nál járunk.

Amennyiben a kötelezett a fizetési meghagyásra sem hajlandó fizetni, akkor végrehajtási eljárást kezdeményeznek, ami a végrehajtási költségekkel növeli tovább a tartozást. 5000 Ft illetéket kell fizetni és újra kb. 10 000 Ft ügyvédi díjat, valamint 4000 Ft munkadíjat, 2000 Ft költségátalányt, 5000 Ft készkiadást és kb. 4000 behajtási jutalékot kell fizetni a végrehajtónak. Mindezeket hozzáadva a 32 000 Ft-hoz hipp-hopp 62 000 Ft-nál járunk.

Érdemes tehát azt a pár száz forintot rászánni a parkolásra, vagy 15 napon belül befizetni a pótdíjat, mert akkor még viszonylag olcsón megúszható a dolog.

Jó hír talán csak az lehet, hogy a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanazon a várakozási területen egy naptári napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki. A várakozási díj és a pótdíj fizetési kötelezettség pedig 1 év alatt elévül feltéve, ha a parkolási cég addig nem érvényesíti az igényét. Jó hír még, hogy a várakozási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem számítható fel. Aki pedig kerékbilincset kap, legfeljebb csak annak örülhet, hogy pótdíjat nem kell fizetnie.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni jogi ügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s