Miből és mennyit vonhat a végrehajtó?

Ha valakinek lejárt tartozása van és nem fizeti ki, könnyen előfordulhat, hogy a végrehajtóval találja szemben magát. A végrehajtási eljárásban elsősorban az adós munkabéréből, jövedelméből kell a tartozást behajtani, amelynek eredménytelensége esetén következhet az ingóság vagy az ingatlan foglalása. Milyen jövedelmekből tilthat le a végrehajtó és milyen összegben?

A munkabérből  legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni, ugyanakkor mentes a végrehajtás alól a havi munkabérnek az a része, amely egyenlő az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegével, azaz 28500 Ft-nak mindenképpen meg kell maradnia. Az említett 50%-ot csak akkor lehet levonni ha a tartozás tartásdíj miatt áll fenn, vagy ha a munkavállalótól követeli vissza az alaptalanul felvett munkabért a munkáltató, vagy ha valaki alaptalanul jutott hozzá társadalombiztosítási ellátáshoz. Nagyon fontos, hogy ha az adóst egyszerre több tartozásból eredő letiltások terhelik , akkor is csak legfeljebb a munkabér 50%-a vonható.

A nyugellátásból legfeljebb 33 százalékot lehet levonni. A levonás a nyugdíj legfeljebb 50%-áig terjedhet gyermektartásdíj és jogtalanul felvett nyugdíj esetén.

A baleseti járadék, a baleseti táppénz, a táppénz, a gyermekgondozási díj (GYED), valamint a csecsemőgondozási díj (CSED) mentes a végrehajtás alól. Csak gyermektartásdíj és jogalap nélküli felvétel esetén lehet belőlük 33%-ot  levonni. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiból is legfeljebb 33%-ot lehet levonni.

A gyermekgondozást segítő ellátásból (GYES) és a gyermeknevelési támogatásból (GYET) legfeljebb 33%-ot lehet levonni ha azokat jogtalanul vették fel. Ugyanez vonatkozik a családi pótlékra is: csak akkor vonható a 33%, ha valaki jogtalanul jutott hozzá valaki. Más tartozás ezekből nem tiltható le!

Az álláskeresők ellátásaiból (álláskeresési járadékból, nyugdíj előtti álláskeresési segélyből, keresetkiegészítésből, és keresetpótló juttatásból) legfeljebb 33%-ot lehet levonni tartásdíj és jogalap nélkül felvett álláskeresői ellátás fejében, más tartozás ebből nem vonható.

A fogva tartott adós keresményéből legfeljebb 50% vonható le.

Végezetül lássuk, hogy mik azok a jövedelmek, amik abszolút mentesek a letiltás alól, tehát ezekből senki, semmit, semmilyen tartozás fejében nem vonhat le:

 • a nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény szerint járó életjáradék,
 • a települési támogatás, a rendkívüli települési támogatás, az aktív korúak ellátására való jogosultság keretében megállapított pénzbeli ellátás, az időskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj, a tartós ápolást végzők időskori támogatása,
 • anyasági támogatás,
 • a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka,
 • az egészségkárosodásra tekintettel járó keresetkiegészítés, az átmeneti keresetkiegészítés, a jövedelemkiegészítés, az átmeneti jövedelemkiegészítés, a bányászok egészségkárosodási járadéka,
 • a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,
 • a nevelőszülő részére a gondozásába ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek, utógondozói ellátásban lévő fiatal felnőtt ellátását szolgáló nevelési díj, külön ellátmány és családi pótlék,
 • az ösztöndíj, a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabér jellegű ösztöndíjának kivételével,
 • a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,
 • a meghatározott kiadás fedezésére szolgáló összeg,
 • a fogva tartott adós részére a kapcsolattartó által célzottan befizetett összeg,
 • a fogyatékossági támogatás.

A végrehajtással kapcsolatban további hasznos tudnivalók olvashatók ide kattintva!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni jogi ügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Reklámok

11 című bejegyzés “Miből és mennyit vonhat a végrehajtó?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia én aszt szeretném kérdezni hogy egész hónapba tapezes voltam abból is csak 28000 Ft marad majd a számlámon?

  Kedvelés

  1. “baleseti járadék, a baleseti táppénz, a táppénz, a gyermekgondozási díj (GYED), valamint a csecsemőgondozási díj (CSED) mentes a végrehajtás alól”
   Ez figyelembe véve, a táppénzből nem vonható, DE az első 15 munkanap ami beteg szabadság, abból vonható !

   Kedvelés

 2. Érdeklődni szeretnék, hogy 2015.04.04-én elárvereztték a lakásunkat sajnos. Akkor volt fenn 6 000 045 ft tartozásunk. A lakásunkat 5 600 000 ft-ért áron alul adtták el. Ha jól számoltam akkor 445 000 ft tartozás maradt fenn. Eloőtte is és azóta is tiltottákk a fizetésünket. Az én fizetésemből áprilisban tiltottak utoljára, mert hála istenek az előirt összeg letelt. A férjemnek viszont nem. Augusztus végén kaptam 1 levelet, hogy tiltani fogják a munkabérem, illetve még 1 levelet amiben 30%-os végtörlesztést ajánlottak fel. Rá 1 hétre a bankomtol is kaptam levelet, hogya végrehajtó letiltást kért a számlámra azóta a folyoszámlámról setudok levenni semmit. Ez lehetséges? Várom mielőbbi vályzukat!

  Kedvelés

  1. Tisztelt Palasits Ferencné! Javaslom megkeresni a végrehajtást kérőt (akár a végrehajtó útján is), hogy tételesen (tőke, kamat, költség) jelentse be mekkora a még fennálló követelése, mert abból lehet látni a pontos összeget, valamint hogy miből adódik még tartozás.

   Kedvelés

 3. Érdeklődnék hogy rokkantsági ellátásból mennyit vonhat le a végrehajtó? Mert nekem 44.865Ft-ot állapítottak meg.
  Kérem válaszoljanak!
  Köszönöm

  Kedvelés

 4. Tisztelt Jogvadász
  Válok. Feleségem ideiglenes intézkedésben tiltatja a fizetésemből 2 gyermekemre a 6o.ooo ftot gyerektartás címén.
  Netto bérem 15o.ooo ft.
  Jelenlegi kedvesem szintén 2 gyereket vár.
  Az érkező 2 gyermekemet születésük után figyelembe KELL-E vennie a bíróságnak, hogy csak a bérem 25%-át vihessék? Tehát egyenrangúnak számítanak-e? vagy lesz-e esetleg sorrend vagy különbség?
  ha nem számít, a jelenlegi kedvesem ha beperel, elérheti-e az egyenlő letiltást?
  ha például a kedvesem jövedelme magasabb-e sokkal az enyémnél?

  Illetve ha én megyek gyedre, a 33%bol is egyenlően részesül-e a 2 anya?
  Köszönöm

  Kedvelés

 5. Üdvözletem!
  Ha jogszabály szerint a hatósági átutalási megbízás bankszámláról történő levonása alapján táppénz, csed, gyed – ből nem lehet letíltást alkalmazni akkor ezt a bank miért vonja le, és mit lehet tenni ezzel kapcsolatban? Kihez kell fordúlni?

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s