Március 15-től változnak a CSOK igénylés szabályai!

Március 15-től jelentősen könnyebbé válik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése. Az erről szóló kormányrendelet 2018. február 28. napján jelent meg a Magyar Közlöny 27. számában.  Egyszerűbb és gyorsabb is lesz az eljárás lefolytatása, kevesebb iratot kell benyújtani és a bankoknak is hamar döntést kell hozniuk. Lássuk a részleteket!

Az egyik legnagyobb könnyítés, hogy megszűnik a sokféle papír benyújtási kötelezettsége, mivel ezentúl a fennálló házasságról, a gyermekek meglétéről, a közös háztartásban élésről, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről is elegendő csak egy nyilatkozatot tenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy felelősség nélkül lehet ezekről nyilatkozni, hiszen a nyilatkozatok valódiságát ellenőrzik.

A CSOK igényléséhez lényegében elég lesz a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, illetve a fent említett nyilatkozat az egyéb körülményekről.

  1. Több idő áll rendelkezésre az igényléshez. A CSOK iránti igény benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követően 180 napig lesz lehetőség. Ez eddig 120 nap volt.
  2. Gyors banki ügyintézés. 30 napon belül kell dönteni ha lakásvásárlásról van szó, míg építkezés esetén 60 nap a határidő.
  3. Folyamatban lévő bővítésre is igényelhető. Az otthonukat bővítők már a  folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a CSOK-ot, gyakorlatilag minden költségüket fedezhetik a CSOK-ból.
  4. Meglévő ingatlantulajdon mellett is kérhető. Nagyon fontos változás, hogy azok is igényelhetnek CSOK-ot, akiknek már van ingatlantulajdona. Használt lakás esetén eddig erre nem volt mód.
  5. Külföldi jogviszony is igazolható. A CSOK-ot a külföldről hazatérők is igénybe vehetik, feltéve ha korábbi külföldi munkajogviszonyt tudnak igazolni. Emellett vállalni kell, hogy az igénylő 180 napon belül magyar jogviszonyt létesít.
  6. Adóstárs bevonásával is igényelhető. A CSOK igényléséhez adóstársnak bevonhatók a szülők vagy a közeli hozzátartozók.
  7. Időben korlátlan hitel. A CSOK-hoz járó kedvezményes hitel igénybe vételének nincs időbeni korlátja.
  8. Akik már vettek fel lakáscélú támogatást, több támogatást kaphatnak, feltéve ha újabb 3 gyermeket vállalnak. Így az új támogatásból már nem kell levonni a meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.
  9. Változik az áfa-visszatérítés szabályozása. Építkezés esetén, amennyiben 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújtanak be, kérni lehet az adó visszatérítést 5 millió forintig.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon!

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s