Könnyebb lesz a CSOK igénylés. Vagy mégsem?

2018. február 15. napi dátummal került beharangozásra, hogy jelentősen csökkennek a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igénylésének adminisztratív terhei, azonban február 15 már elmúlt, de eddig még semmilyen hivatalos információ sem látott napvilágot a könnyítéssel kapcsolatban. Akkor most lesz könnyítés vagy sem?

2018. január végén sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra, hogy egyszerűsödni fognak a CSOK igénylésének feltételei, tekintettel arra, hogy nagyon sok papírmunkával jár az igénylés. Ezért bevezetik a “nyilatkozati elvet”, azaz elég lesz csak egyetlen nyilatkozatot megtenni arról, hogy az igénylő minden feltételnek megfelel.

Szó volt arról is, hogy a külföldről hazatérők számára nem lesz szükség a 180 napos TB jogviszony meglétére, elég lesz csak vállalni, hogy 180 napon belül ilyen jogviszonyt létesítenek.

További könnyítésnek ígérkezett a banki ügyintézési idő lerövidítésének terve, miszerint a bankoknak ezentúl 30 napja lesz az elbírálásra lakásvásárlás, míg 60 nap építkezés esetén. Ráadásul már nem csak az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, hanem 180 napon belül is elég lenne benyújtani a CSOK igénylést.

Egyelőre a fenti változások nem léptek életbe. A február 15-ei határidő elmúltával joggal merül fel a kérdés, hogy egyáltalán lesznek-e könnyítések vagy csak az ígéretek maradnak.

Amennyiben lesznek változások, a Jogvadász azonnal közölni fogja az információkat.

(A könnyítések 2018. március 15-től léptek életbe. Az erről szóló kormányrendelet 2017. február 28. napján jelent meg a Magyar Közlöny 27. számában. Itt olvashatsz a változásokról: Március 15-től változnak a CSOK igénylés szabályai!)

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon!

 

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s