Jogi képviselet a bíróságon: kell vagy nem?

2018. január 1-től hatályba lépett az új polgári perrendtartásról szóló törvény, amely sok újdonságot hozott a tekintetben is, hogy mikor köztelező igénybe venni jogi képviseletet (pl. ügyvédet) és mikor járhatunk el személyesen mi magunk.

Először is azt kell tisztázni, hogy mit tekintünk jogi képviseletnek. A jogi képviselet azt jelenti, hogy az eljárásban helyettünk, de a mi nevünkben a képviselő tesz meg mindent, azaz ő jelenik meg a tárgyaláson, ő készíti a beadványokat, ő tartja a kapcsolatot a bírósággal.

Kötelező jogi képviselet esetén meghatalmazással ügyvéd, ügyvédi iroda, munkaadója ügyeiben a kamarai jogtanácsos járhat el. Ha nem kötelező a jogi képviselet, akkor a fentieken kívül a hozzátartozónk vagy a pertársunk (vagy annak képviselője) is eljárhat.

A 2018. január 1. után indult polgári perekben első- és másodfokon is kötelező a jogi képviselet, ha a törvényszéken folyik az ügy, ha pedig jogi képviselő nélkül járunk el, akkor a bíróság semmit sem vesz figyelembe abból, amit teszünk, ugyanakkor tájékoztatást nyújt arról, hogy jogi képviselőt (pl. ügyvédet) kell meghatalmaznunk.

A járásbíróságon és a munkaügyi bíróságon továbbra sem kötelező a jogi képviselet: személyesen saját magunk is eljárhatunk, persze a lehetőség adott arra is, hogy jogi képviselőt hatalmazzunk meg. Azt azonban tudni kell, hogy ha a járásbíróságon vagy a munkaügyi bíróságon jogi képviselőt bízunk meg, akkor kötelesek vagyunk fenntartani a jogi képviseletet végig az eljárás során, s csupán egy alkalommal lehet visszatérni a személyes eljárásra.

Ha kérjük, akkor pártfogó ügyvédet a jogi segítségnyújtó szolgálat biztosít.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon!

 

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s