Diákhitel 2018: nagyobb összeg, magasabb életkor

2018. február 1-től módosult a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb hitelösszeg, így a szabad felhasználású Diákhitel esetén már havi 70 000 Ft is igényelhető. A diákhiteleket az eddigi 40 éves kor helyett 45 éves korig lehet igénybe venni. Az önköltséges képzésben tanulók az idegen nyelvű oktatásért fizetendő térítési díjat is kiegyenlíthetik a Diákhitel2-ből.

A közelmúltban több változás is történt a diákhitelekkel kapcsolatban: 2017 októbertől kamatmentes lett a Diákhitel2, majd 2018 január 1-től az 1., a 2., illetve 3. gyermeküket vállaló diákhiteles édesanyák tartozás-felfüggesztést vagy elengedést is kérhetnek.

A mostani változás alapján a jelenlegi tanév második szemeszterétől emelkedik a Diákhitel1 keretében felvehető összeg: már havi 70 000 Ft-ot is kérhetnek a hallgatók, egy összegben, így tanulmányi félévenként összesen 350 000 Ft-hoz juthatnak hozzá. Külföldi részképzés esetén, 2 féléves időre, a normál Diákhitel1 kétszeresét lehet igényelni, ami egy félévre akár 700 000 Ft, egy teljes tanévre 1 400 000 Ft lehet.

Újdonság a jogosultsági idő kiterjesztése is: az eddigi 40. életév helyett 45 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket. Ezzel együtt a törlesztés legkésőbbi megkezdésének életkori határa is 40 évről 45 évre nő.

A felsőoktatási intézményeknek fizetendő ún. térítési díjak mostanáig nem tartoztak a képzési költség fogalmába, de 2018 februártól az alap- és mesterképzés tanterve szerint hivatalosan magyar nyelven oktatott ismeretek nem magyar nyelven történő oktatásáért fizetendő térítési díj is finanszírozható a Diákhitel2 összegéből.

A rokkantsági, rehabilitációs ellátásban és járadékban részesülő hitelfelvevők tartozása tovább nem növekszik, mivel az Állam a Diákhitel1-re rakódó kamatot megfizeti helyettük.

Kedvező változás még a törlesztőknek, hogy a munkáltató adó- és járulékmentes juttatásként részben vagy egészben átvállalhatják a hitelfelvevők rendszeres törlesztési kötelezettségeinek terheit, így akár cafetéria juttatások körébe is bevonható a Diákhitel törlesztés. A juttatás az előírt kötelező diákhitel törlesztőrészlet erejéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20%-áig terjedő összeg, vagyis 27 600 Ft lehet.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Forrás: diakhitel.hu

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s