3 millió Ft alatt csak fizetési meghagyás!

2018. január 1-től megváltoztak a fizetési meghagyásos eljárás összeghatárai. Ha valaki nem fizette meg a 3 millió Ft alatti tartozását, akkor a tartozás megfizetése érdekében kizárólag közjegyzőhöz lehet fordulni fizetési meghagyás iránti kérelemmel. 30 millió Ft felett viszont már csak a bírósági út járható.

2018. január 1-től a korábbi 1 millió Ft-ról 3 millió Ft-ra emelkedett a fizetési meghagyás alsó összeghatára , azaz az ennél kisebb összegű pénzkövetelést csak közjegyző előtt lehet érvényesíteni, bíróságon nem. Ez tulajdonképpen jó hír az igénylőknek, hiszen a fizetési meghagyás kibocsátásával lényegében néhány héten belül a pénzéhez juthat az ember.

Az eljárás már csak abban az esetben indítható el, ha az eljárást kezdeményező (jogosult) és az adós (kötelezett) is rendelkezik belföldi lakó-, vagy tartózkodási hellyel, illetve jogi személy esetén székhellyel vagy képviselettel.

További újdonság, hogy az egyéni vállalkozók is csak elektronikus úton, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elektronikus rendszerén keresztül kezdeményezhetik az eljárást. Az önkormányzatok, a cégek, az egyéni vállalkozók, a jogi képviselővel rendelkezők is kizárólag elektronikus úton élhetnek ellentmondással a fizetési meghagyással szemben. A jogi képviselő nélkül eljáró magánszemélyek és társasházak viszont továbbra is kérelmezhetik papíralapon a fizetési meghagyás kibocsátását.

Itt olvashatsz példát a fizetési meghagyásos eljárásra.

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni a családtámogatásokkal kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s