Jön! A családtámogatások rendszere 2018

A magyarországi családtámogatási rendszerben a 2017. évihez képest több jelentős változás is történik 2018-ban: új támogatási formák jelennek meg, illetve a régiek közül több is módosításon esik át. Gyermekvállalás esetén csökkenthetővé válik például a lakást terhelő jelzáloghitel, valamint a diákhitel tartozás, de többek közt változnak a GYED szabályai is, illetve az anyasági támogatást és a babakötvényt immár a nem Magyarországon élő magyarok is megkaphatják.

A gyermekvállalás az élet legörömtelibb eseménye, de az örömön túl felelősséggel is jár. A felelősség könnyebbé tételében segít az állam és anyagi javakkal támogatja azokat a szülőket, akik új életet adnak a nemzetnek. A gyermekvállalást megelőzően minden szülő szeretne tisztában lenni azzal, hogy a gyermeke megszületését követően milyen családtámogatásokban részesülhet, akár első, második, harmadik vagy további gyermekekről is legyen szó, azonban 2017-ig nem volt olyan dokumentum, amiből a szülők egy átfogó képet kaphattak volna a családtámogatási rendszerről. A 2017-es családtámogatási rendszerről szóló ingyenesen letölthető tájékoztatóban viszont már megtalálható volt minden olyan pénzbeli juttatással járó családtámogatási forma ismertetése, ami megilletheti a szülőket.

A hamarosan kiadásra kerülő, és a Jogvadász oldalon keresztül is letölthető 2018. évi családtámogatásokról szóló tájékoztatóból – a családtámogatások hatályos szabályainak ismertetésén túl – többek közt az is megtudható, hogy

  • a harmadik gyermek születésével hogyan csökkenthető a lakást terhelő jelzáloghitel,
  • gyermekvállalás esetén hogyan csökkenthető a diákhitel tartozás,
  • a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők mennyivel tovább lehetnek GYED-en,
  • az anyasági támogatást már a nem Magyarországon élő magyarok is megkaphatják,
  • mennyivel növekszik a kétgyermekes családok adókedvezményének mértéke,
  • a minimálbér emelése következtében mennyivel nő a GYED maximális összege.

Nagyon fontos változás, hogy a családi pótlékkal, gyermekgondozási támogatással, anyasági támogatással kapcsolatban 2017. november 1. óta már a Magyar Államkincstár jár el. Ezen ellátások folyósítása a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától történik, azonban az ellátásokkal összefüggő változásokat, módosításokat továbbra is a családtámogatási feladatkörrel megbízott járási hivatalok intézik.

Lényeges tudnivaló, hogy a magyarországi családtámogatásokat fő szabály szerint továbbra is a Magyarország területén élő magyar állampolgárok igényelhetik, de a bevándorolt vagy letelepedett, továbbá a magyar hatóság által menekültként, oltalmazottként vagy hontalanként elismert személyek, az uniós állampolgárok (feltéve, hogy hazánkban bejelentett lakóhellyel rendelkeznek), valamint az EU Kék Kártyával rendelkező harmadik országbeli állampolgárok is igényelhetik. Speciális kivételt képez az anyasági támogatás és az életkezdési támogatás, amit már a nem Magyarországon élő külhoni magyarok is megkaphatnak.

A 2018-as kiadványban a családtámogatások akként kerültek csoportosításra, hogy mik azok, amik mindenkinek járnak, illetve mik azok, amik bizonyos feltételekhez kötöttek. Részletesen ismertetésre kerülnek mind az egyszeri, mind a rendszeres pénzbeli juttatásokkal járó családtámogatási formák, így megtudható, hogy a családtámogatások közül kinek, mikor, mit, hol és hogyan lehet igényelnie. Ezen kívül szerepel a kiadványban egy ikergyermekekre, valamint a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekekre vonatkozó összefoglaló rész is. Mindez érthetően, világosan, egyszerűen megfogalmazva.

A támogatások már elektronikus formában Ügyfélkapun keresztül is igényelhetők, de postai úton vagy személyesen is beadhatók a megyeszékhely szerinti járási hivatalokhoz vagy a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes „Kormányablak” Integrált Ügyfélszolgálati Irodáján. Az igényléshez szükséges formanyomtatványok a 2018-as családtámogatások rendszeréből című tájékoztatóból is letölthetők.

Figyeld a honlapot és ha feliratkoztál az értesítőre, akkor az email címedet, mert hamarosan elérhetővé válik a családtámogatások rendszeréről szóló 2018-as tájékoztató!

Amennyiben hasznosnak találtad ezt a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni a családtámogatásokkal kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Reklámok

Egy gondolat a(z) “Jön! A családtámogatások rendszere 2018” című bejegyzésnél

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s