2018-tól közjegyzőnél is köthető egyezség

2018. január 1-től már nem kell a bírósághoz fordulni vagyonjogi ügyekben, mivel jogvita esetén már a közjegyzők előtt is lehet egyezséget kötni, ha pereskedés helyett békés úton akarnak megegyezni a felek. A közjegyző előtt kötött egyezség a bíróság által jóváhagyott egyezséggel azonos, így ha azt valamelyik fél nem tartja be, vele szemben egyből bírósági végrehajtással lehet élni.

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy valamilyen okból kifolyólag (sokszor pénzügyi okok miatt) vitába keveredik mással, elszámolási problémák adódnak vagy egyszerűen csak nem fizetik ki neki azt, ami egyébként jár. Az egymillió forint alatti pénztartozások érvényesítése érdekében már eddig is csak közjegyzőhöz lehetett fordulni fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelemmel, de 2018-tól már egyezséget is lehet nála kötni.

A bíróságok terheinek csökkentése érdekében, valamint az ügyek egyszerűbb és gyorsabb befejezését szem előtt tartva 2018-ban bármelyik közjegyzőhöz be lehet mennie a feleknek és egyezségi eljárást kezdeményezni, melynek során a bíróságon kívül lehet megnyugtató megoldást találni a vitás pénzügyi kérdésben. Nyilván, a közjegyző sem fogja tudni megoldani a problémát, ha a felek nem hajlandóak az egyezség irányába elmozdulni, azonban az álláspontokat lehet közelíteni egymáshoz, sőt a legjobb az, hogy ha a felek már elve úgy keresik fel a közjegyzőt, hogy foglalja végzésbe a köztük megszületett egyezséget.

Az egyezség megkötése azért lényeges, mert ha bármelyik fél nem tartja be az abban foglaltakat, akkor közvetlenül végrehajtóhoz lehet fordulni. Az egyezségkötéssel megspórolható egy hosszadalmas bírósági eljárás és a pénztárcánk tartalma sem fog jelentősen csökkenni.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni akár családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s