Gyermekvállalás esetén csökkenthető a lakáshitel tartozás!

2018. január 1-től a harmadik vagy további gyermek születésekor vissza nem térítendő állami támogatás vehető igénybe a Magyarország területén lévő lakást terhelő lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentése érdekében. Egy korábbi cikkemben már írtam beharangozót arról, hogy 3 gyermek esetén 3 millióval csökkenthető a jelzáloghitel tartozás. Az erről szóló rendelet 2017. november 14. napján jelent meg a Magyar Közlöny 185. számában

Ki számít gyereknek?

  • Az igénylőnek, illetve házastársának vagy élettársának vér szerinti gyermeke,
  • a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően,
  • az igénylő, illetve házastársa vagy élettársa által a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontját megelőzően örökbefogadott gyermeke.

A gyermeknek mindenképpen 2018. január 1. után születettnek, örökbefogadottnak vagy 12. hetet betöltött magzatnak kell lennie. A megszületett gyermeknek az igénylővel közös háztartásban kell élnie.

Hogyan lehet a támogatást igényelni?

A támogatást a lakáscélú jelzáloghitel-szerződés adósa, továbbá a házastársa vagy élettársa igényelheti a járási hivatalnál benyújtott kérelem útján. Nagyon fontos kitétel, hogy a támogatás csak annak járhat, akinek 2017. november 14. napját megelőzően kötött szerződés alapján folyósított olyan forintalapú jelzáloghitele van, amelynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan. A fenti dátumot követően kötött szerződés esetén viszont csak annyi feltétel van, hogy ingatlanra alapított jelzálogjoggal bírónak kell lennie a forintalapú lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződésnek.

Házastársak és élettársak a támogatást kizárólag együtt igényelhetik, akkor is, ha a lakáscélú jelzáloghitel-szerződésnek csak az egyikük a részese. Az igénylő nyilatkozatot mindkét igénylőnek meg kell tennie. Az igénylőnek a lakáscélú jelzáloghitel fedezetét képező lakásban− együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen − legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ugyancsak fontos feltétel a büntetlen előélet (vagy a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól történt mentesülés), valamint az igénylő köztartozás mentessége.

Mennyi a támogatás mértéke?

A támogatás összege a harmadik és minden egyes további gyermek esetén gyermekenként 1 millió forint. A támogatás elsősorban az igénylő jelzáloghitel-szerződéséből eredő tőketartozása csökkentésére használható fel. Amennyiben a tőketartozás összege nem éri el a támogatás összegét, úgy a támogatás a tőketartozás járulékai – ide nem értve a késedelmi kamatot − csökkentésére használható fel.

Mikor folyósítják a támogatást?

Az összeg a támogatást megállapító határozat hitelt nyújtó bankhoz történő beérkezését követő 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy hitelszámlájára kerül teljesítésre.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s