Az anyasági támogatás és a babakötvény 2018-tól a külhoni magyaroknak is jár

2018-tól a nem Magyarországon élő magyar állampolgárok számára is elérhető válik az anyasági támogatás és a babakötvény. A javaslat szerint már a 2017. június 30. után született gyermekek esetében is igényelhető lesz. A kettős állampolgárságot el nem ismerő országokban az igényléshez elég lesz a magyar igazolvány is.

Tudvalevő, hogy az anyasági támogatás egy egyszeri támogatási összeget jelent, mégpedig a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének (28 500 Ft) 225 %-át, vagyis 2017-ben 64 125 Ft-ot. Ikergyermekek 300 %-ot, azaz 85 500 Ft-ot.

A babakötvény alapesetben szintén egy egyszeri támogatási összeget jelent 42 500 Ft formájában, majd a befizetések után 10%, de legfeljebb évi 6000 Ft állami támogatást a gyermek 18. születésnapjáig. Az eddigi szabályozás szerint a külföldre költözött gyermek számláját már nem lehetett aktiválni, de a tervezet szerint az állami támogatást is tartalmazó összeget a gyermek 18. születésnapja után most már külföldre is átutalnák.

Az anyasági támogatás és a babakötvény igényléséhez a külhoni magyaroknak nem kell magyarországi lakcímmel rendelkezniük, elég a magyar állampolgárságot igazolni (vagy a magyar igazolványt prezentálni).

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s