Mikor lehet kötelező felelősségbiztosítást váltani?

Kötelező biztosítást minden gépjárműre kötni kell, aminek megkötése az üzembentartó és a tulajdonos felelőssége. Évente egyszer van lehetőség a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés másik biztosítóhoz történő átvitelére, méghozzá a biztosítási évfordulón. A biztosítási évforduló azonban nem minden gépjárműnél január 1. napja.

A gépjármű felelősségbiztosítási szerződések kapcsán minden év november 1. napjától kezdődően indul a roham a biztosítóváltás miatt, annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb éves díjjal kalkulálhasson a tulajdonos. Ekkor teszik ugyanis közzé a biztosító társaságok a következő évre vonatkozó díjtarifáikat. Tudni kell azonban azt, hogy január 1. napja csak a 2010. január 1-ig megkötött kötelező biztosítások évfordulója. Mivel a kötelező biztosítás váltás határideje mindig a biztosítási évforduló (a szerződéskötés napja) így a 2010. január 1-ig kötött szerződéseknél minden év december 31. napja a forduló nap. Ebben az esetben a felmondásnak az adott év december 1. napjának éjféléig be kell érkeznie az eddigi biztosítóhoz.

Más a helyzet a 2010. január 1. után kötött szerződések esetén. Mint írtam, a kötelező biztosítás évfordulója minden évben a szerződéskötés napja, így a január 1. napi évforduló ezekre a szerződésekre nem vonatkozik, hiszen elképzelhető, hogy valaki például március 20-án vagy október 10-én írta alá a szerződést, így neki az lesz az évfordulós nap. Ezekben az esetekben a váltás feltétele, hogy az évfordulós időpont előtt 30 nappal érkezzen be az előző biztosítóhoz a felmondás.

Az interneten keresztül a biztosítási alkuszok oldalairól manapság már könnyedén, percek alatt megtudható az összes biztosító vonatkozó következő évi díjajánlata, kiválasztható a legmegfelelőbb, majd a szükséges adatok megadása után egyetlen kattintással megbízás is adható az alkuszcégnek, amely mindent el is intéz helyettünk.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s