Gyermekek vállalása esetén megszabadulhatunk a diákhiteltől!

Egyetemi tanulmányaim alatt szerencsés helyzetben voltam, mivel az iskola mellett munkát tudtam vállalni, így nem kellett diákhitelhez folyamodnom. Akik viszont rendelkeznek diákhitellel és 2018. január 1. után megszületik első gyermekük, azoknak 3 éves időtartamra felfüggesztik a diákhitel-törlesztését, a második gyermek születésekor a diákhitel-tartozás felét el is engedik, míg a harmadik gyermek születésekor a diákhitel-tartozás teljes összegét elengedik.

A 2017. október 3. napján megjelent Magyar Közlöny 161. számában közzétett jogszabály alapján a diákhitel-tartozás felfüggesztése, valamint elengedése csak a 2018 január 1. napja után született gyerekek vonatkozásában igényelhető, viszont már a várandósság 91. napjától kezdve. Gyermekként nem csak a vér szerinti, hanem az örökbefogadott gyermeket is figyelembe kell venni.

Óriási könnyebbség, hogy a diákhitel-tartozás felfüggesztésekor, illetve elengedésekor a már meglévő gyerekeket is beszámítják, azaz ha már van egy gyerek és megfogan a második, akkor a felét már el is engedik a tartozásnak.

A felfüggesztés időtartama alatt a kamatterheket az állam átvállalja, így a tartozás a kamatokkal nem növekszik, sőt ha valaki a Diákhitel 1-et és a Diákhitel 2-őt is felvette, akkor szabadon eldöntheti, hogy melyikre vonatkozóan érvényesíti a kedvezményt.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s