A biztosítotti jogviszony online lekérdezhető!

Munkám során gyakran szembesülök azzal, hogy sokaknak gondot okoz a nem alanyi jogon járó családtámogatásokra való jogosultság feltételéül szabott biztosítotti jogviszony idejének kiszámítása. Mint az tudvalevő, a csecsemőgondozási díjra (CSED), valamint a gyermekgondozási díjra (GYED) való jogosultsághoz a szülést megelőző 2 éven belül szükséges 365 nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezni. Aki nincs tisztában a napjainak számával, annak könnyebbséget jelenthet, hogy az adatok online is lekérdezhetők.

Az Ügyfélkapu TAJ nyilvántartásra vonatkozó felületén keresztül nem csak a biztosítotti jogviszonyban eltöltött napok számát lehet leellenőrizni, hanem ellenőrizhető egy megadott TAJ szám érvényessége, az igénybe vett egészségügyi ellátások (pl. kórházi, szakrendelői, fogászati, diagnosztikai, művese kezelési, házi szakápolási, gondozói), a vényinformációk (pl. gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, gyógyfürdő szolgáltatások) és a pénzbeli ellátási adatok (pl. táppénz) is.

A biztosítotti jogviszony lekérdezéséhez semmi másra nincs szükség csak Ügyfélkapus regisztrációra és TAJ számra. A foglalkoztatóknak bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn, ezért az OEP nyilvántartási rendszerében kezelt adatok hiteles információk, az Ügyfélkapun bejelentkezett ügyfél a saját biztosítási jogviszonyával kapcsolatosan minden információt megkaphat.

Az online lekérdezési funkció segítségével meg lehet győződni arról, hogy a foglalkoztató teljesítette-e a bejelentési kötelezettségét, ami egyébként a biztosítotti jogviszony vizsgálata során alapvető jelentőséggel bír, illetve megtudható, hogy konkrétan hány nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik valaki. Arról, hogy mi minősül biztosítotti jogviszonynak, a következő linkre kattintva tudható meg bővebb információ: Ki minősül biztosítottnak?

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és további naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s