Októbertől kamatmentes a diákhitel!

A képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel 2 esetében 2017 októbertől nem kell a kamatot fizetnie a diákoknak. A kamatmentesség vonatkozik a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, valamint a jövőben felvett hitelekre is. A Diákhitel 1 esetében 2018 februártól emelkedik a felvehető összeg mértéke, így a havi 50 ezer forint helyett akár havi 70 ezer forintot is fel lehet venni. A Diákhitel 1 kamata továbbra is 2,3% marad.

További jó hír, hogy  külföldi tanulmányokban résztvevőknek arra is biztosítanak lehetőséget, hogy a Diákhitel 1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta. Ekkor tanulmányi félévenként kizárólag egy összegben vehető fel a diákhitelEmellett 2018-tól a Diákhitel 2 esetében már az önköltséges idegennyelvi képzésekben résztvevők is élhetnek igényléssel.

Változás még, hogy az igénylés korhatárát mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik.

A hitelfelvevő ezután kérheti a törlesztési kötelezettségének szüneteltetését ha csecsemőgondozási díjra (CSED), gyermekgondozási díjra (GYED), a gyermekgondozást segítő ellátásra (GYES), rehabilitációs ellátásra, rokkantsági ellátásra, rokkantsági járadékra jogosult. A törlesztési kötelezettség szüneteltetését lehet kérni akkor is, ha a hitelfelvevő egészségi állapota 60%-os vagy kisebb mértékű, a fenti ellátásokra azonban nem jogosult. Ebben az esetben a Diákhitel szervezet az egészségkárosodást igazoló jogerős határozat időpontjától – de legfeljebb a kérelem benyújtása évének első napjától – a következő orvosi felülvizsgálat időpontjáig biztosítja a törlesztési kötelezettség szüneteltetését.

Ráadásul azok számára is nyílik egy újabb lehetőség, akik saját forrásból már befizették az önköltséges díjukat: ha a kamat átvállalásáról szóló módosítás miatt mégis a Diákhitel 2 mellett döntenek, akkor október 15-ig lehetőségük lesz a hiteligénylésre és átutalják nekik a korábban már befizetett összegnek megfelelő diákhitelt.

A fenti információk forrása a 2017. szeptember 28. napján megjelent Magyar Közlöny 158. számában közzétett 290/2017. (IX. 28.) Korm. rendelet.

Könnyebbséget jelent az igénylés során az, hogy a diákhitel immár elektronikus aláírással is felvehető.

A diákhitellel kapcsolatos minden információ megtalálható a Már igényelhető a diákhitel az új tanévre! című cikkben.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s