Álomból valóság: jön a háromdimenziós ingatlan-nyilvántartás!

Mindig is érdeklődtem az ingatlannal kapcsolatos dolgok iránt, s ingatlanforgalmi szakjogászként nagy örömmel értesültem róla, hogy hamarosan gyökeresen megújulhat a magyar ingatlan-nyilvántartási rendszer. Az életkörülmények változásai olyan új ingatlanformák megjelenését okozta, mint például a parkolóházak vagy a közlekedési csomópontok, melyek pontos beazonosítása szükségessé teszi a megújulást. Különösen a nagyvárosok ipari, kereskedelmi és lakóingatlanai iránti növekvő kereslet indokolja a földterület alatt lévő tér egyre nagyobb kihasználását, ezért az ingatlan-nyilvántartási rendszer rövid idő múlva kétdimenziósról háromdimenziósra vált.

 Jelenleg a magyar ingatlan-nyilvántartási rendszer nem alkalmas arra, hogy egymást gyakran fedő és keresztező létesítményeket nyilvántartson egy teleken belül, így nem lehet egyértelmű a tulajdoni viszonyok fennállása sem. Ennek megoldásaként kerülhet sor a háromdimenziós (3D) objektumok jogi elismerésére, amely által lehetővé válna az ilyen földfelszín felett vagy alatt elhelyezkedő létesítmények feltüntetése az ingatlan-nyilvántartásban és térképi adatbázisokban.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény alapján az ingatlan-nyilvántartás egy olyan rendszer, amely tartalmazza a Magyarországon található összes földrészletet és egyéb önálló ingatlant, ideértve többek között épületeket, pincéket, föld alatti garázsokat és társasházi öröklakásokat is.

Geometriailag a magyar ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis kétdimenziós. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nincs lehetőség annak ingatlan-nyilvántartási feltüntetésére, hogy egy teher (például szolgalmi jog) egy többszintes épületnek csak az egyik emeletét, nem pedig a teljes épületet terheli.

Az ingatlan-nyilvántartási rendszerünk kétdimenziós jellege ellenére van néhány kivételes eset, amikor a földfelszín alatt vagy felett létesített objektumok és létesítmények önálló ingatlanként kerülnek az ingatlan-nyilvántartásba. Ilyen kvázi háromdimenziós eset például az egy társasházon belül elhelyezkedő lakások önálló ingatlanként, külön helyrajzi szám alatti nyilvántartása, de a helyrajzi számok a társasház alatti földrészlet helyrajzi számából származtathatóak és kifejezetten ahhoz kapcsolódnak. Ezen túlmenően a jelenlegi szabályozás lehetőséget nyújt egyes föld alatti létesítmények (pincék, garázsok) külön helyrajzi szám alatti nyilvántartására is.

A parlament 2012 májusában új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt fogadott el, amely előrevetíti a 3D ingatlan-nyilvántartás koncepcióját. Ezen 3D ingatlan-nyilvántartás bevezetését a jelenlegi szabályozás 2020. január 1-jére teszi.

A törvényben előrevetített fogalom alapján azon földfelszín alatti és feletti műtárgyak, létesítmények és építmények tekinthetőek önálló ingatlanoknak és jegyezhetők be az ingatlan-nyilvántartásba külön tulajdoni lapon, amelyek minden részén azonosak a tulajdoni (vagyonkezelői) viszonyok.

A 3D ingatlan-nyilvántartás zökkenőmentes bevezetése érdekében bizonyos kérdések még válaszra várnak. Ide tartozik többek között a megfelelő műszaki feltételek létrehozása, a 3D földmérési és térképészeti eljárások jogszabályi kereteinek lefektetése, valamint a jelenleg két dimenzióban működő infrastruktúra új, 3D módszerre adaptálása.

Forrás: uzletresz.hu

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s