Hogyan építhetsz házat magadnak CSOK-ból?

Talán sokak számára nem egyértelmű még az a dolog, hogy új lakás építésénél nem kötelező minden esetben egy kivitelezővel szerződést kötni, hiszen ha az építtető vagy valamely családtagja szakmabeli, akkor ő az egyes munkafázisokat a saját lakóházának vonatkozásában saját kivitelezésében is elvégezheti.

A szabályozás úgy fogalmaz, hogy az új lakás építéséhez igényelhető CSOK-ra támogatási szerződés abban az esetben köthető, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ebből az a következtetés vonható le, hogy új lakóház építése nem csak kivitelezői szerződéssel lehetséges, megengedett a házilagos kivitelezés is, méghozzá a számlabenyújtásra vonatkozó előírások figyelembevétele mellett.

Új lakás építése esetén a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően be kell mutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat. Házilagos kivitelezés esetén az elvégzett munka értékét piaci áron szintén fel kell tüntetni a költségvetésben, de értelemszerűen erről számlát nem tud benyújtani az igénylő, hiszen saját maga végzi el a munkát. Ugyanakkor az adott munkavégzéshez szükséges építőanyagok költségéről szintén benyújtható a számla.

Házilagos kivitelezés esetén tehát arra kell figyelni, hogy ebben az esetben is teljesíteni kell a költségvetés legalább 70%-ára vonatkozó számlabemutatási kötelezettséget.

Az ugye világos, hogy ha a teljes építkezést vagy egy-egy részmunkálatot kivitelező végez, akkor a kivitelező nem rendelkezhet tulajdonrésszel az adott cégben és a munkálatokat végző cég tulajdonosa sem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója. Nem bízható meg tehát olyan kivitelező cég, akinek a tulajdonosa valamelyik igénylő szülője vagy testvére, de nyilvánvalóan a saját cég sem végezhet munkálatokat.

Ezzel szemben, ha a CSOk-ot kapó személy vagy testvére teszem azt vízvezeték-szerelő vagy burkoló, akkor ezeket a munkálatok házilagos kivitelezésben elvégezhetők. Számlát ez esetben a csövek, vezetékek, fürdőszobai szerelvények, valamint a csempe és egyéb burkolatok, stb. anyagáráról nyújthatók be.

Fontos odafigyelni arra, hogy az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. A számlakibocsátónak a hitelintézet részére történő benyújtáskor az állami adóhatóság honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepelnie kell. Ha nem szerepel, akkor csatolni kell az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

Azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében, ha a számlák alapján az igénylő által megfizetett ÁFA mértéke a kétmillió forintot meghaladja, a hitelintézet csak abban az esetben fogadhatja el a számlákat, ha a támogatott személy bemutatja a kivitelezővel kötött szerződést is.

Forrás: hitelnet.hu

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s