A diákhitel immár elektronikus aláírással is felvehető!

A diákhitel immár elektronikus aláírással is felvehető, ami lehetővé teszi a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, hogy személyes megjelenés, illetve papír alapú dokumentumok használata nélkül köthessenek Diákhitel szerződést (nem kell az adatlapot kinyomtatni, aláírni és leadni). Az elektronikus aláírással történő szerződéskötés előfeltétele, hogy az igénylés a Neptun felületen keresztül induljon, és az igénylőnek legyen Ügyfélkapus hozzáférése, azonosítója. Természetesen az új lehetőség mellett az eddigi, személyes ügyintézést igénylő hiteligénylési módok továbbra is rendelkezésre állnak. Aki októberben már szeretné megkapni a diákhitelt, annak szeptember 15-ig igényelnie kell azt.

Nézzük az elektronikus aláírás lépéseit:

  1. A hiteligénylés indítása Neptunból

A Neptun rendszerben az „Ügyintézés” menüpont alatt ki kell választani a „Diákhitel igénylés” almenüt, majd az ezt követően megnyíló oldalon rá kell klikkelni a „Diákhitel igénylés” gombra.

  1. Adatok feltöltése

A rendszer a betöltött vagy bevitt adatok alapján ellenőrzi, hogy a hitelre való jogosultság feltételei fennállnak-e. Amennyiben nem, arról a rendszer azonnal tájékoztatást ad. Ha a jogosultság rendben van, továbblépés az “Elektronikus aláírás” gombra kattintva.

  1. Személyazonosítás, a megadott személyes adatok pontosságának ellenőrzése

Ezt követően a rendszer átirányítja az igénylőt a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) nevű szolgáltatás weboldalára. Itt történik a személyazonosítás az Ügyfélkapus belépési módot kiválasztva. Az Ügyfélkapus belépéshez használt azonosító adatatok helyes megadását követően a rendszer automatikusan visszairányítja az igénylőt a Diákhitel Direkt felületre, ahol a rendszer összeveti a Neptunból átvett és a közhiteles nyilvántartásokban aktuálisan szereplő személyes adatokat.

  1. A hiteligénylési adatlap és a szerződés átnézése elektronikus aláírás előtt

A képernyőn megjelenik a Hitelszerződés és a Hiteligénylési Adatlap aláírás nélküli verziója. Annak átnézést követően, amennyiben annak tartalma helyes, az „Elektronikusan aláírom a hiteligénylést” gombra klikkelve fejezhető be az igénylési folyamat.

  1. Tájékoztatás a hiteligénylési folyamat végigfutásáról, a keletkező dokumentumok elérhetővé tétele

A hiteligénylés kapcsán nincs további teendője az igénylőnek. Az igénylési folyamatból még hátra lévő, háttérben zajló lépések (pl. elektronikus aláírás generálódása a hiteligénylő számára, a Diákhitel Központ elektronikus aláírásának előállítása) lefutási ideje néhány másodperctől 24 óráig terjedhet a kormányzati informatikai rendszerek leterheltségétől függően. Amennyiben a hiteligénylési folyamat háttérben futó lépései elhúzódnának és néhány percen túl is láthatóan dolgozik a rendszer, javasolt a Diákhitel Direkt felület elhagyása, a felületről való kilépés. Az információ és a dokumentum ebben az esetben sem vész el.

Az igénylő a hiteligénylés sikeres megtörténtéről tájékoztató üzenetet kap a Diákhitel Direkten és a megadott e-mail címre. A Direkt fiókba érkező üzenetben megtalálhatóak a folyamat eredményeként előállt dokumentumok linkjei.

Az elektronikus aláírás útján létrejött dokumentumok kizárólagosan elektronikus formában készülnek el és tárolódnak. Természetesen papír alapon bármikor készíthető (nem hiteles) másolat róluk.

Minden további információ a Már igényelhető a diákhitel az új tanévre! című cikkből tudható meg.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

forrás: diakhitel.hu

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s