3 gyermek esetén 3 millióval csökkenthető a jelzáloghitel tartozás

A jelzáloghitellel rendelkező nagycsaládosok kedvezményt kapnak, amivel 2018. január 1-től gyermekenként egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból. Ez a kedvezmény azoknak a családoknak jár, ahol már van két vagy több gyermek és újabbat vállalnak.

A meglévő gyermekek közé mind a vér szerinti, mind az örökbe fogadottak beleszámítanak. Figyelembe kell venni a már nagykorú gyermekeket is, még abban az esetben is, ha a nagykorú gyermek már nem a szüleinél lakik.

Tehát ha a szülők a meglévő két gyermek mellé harmadikat is vállalnak, akkor a jelzáloghitel tartozás 1 millió forinttal mérséklődik. Ha további gyerekek is születnek, akkor gyermekenként további 1 millió forinttal csökkenthető a jelzáloghitel tartozás.

Nagyon fontos, hogy a kedvezmény a már meglévő, valamint a jövőben felvett jelzáloghitelekre is vonatkozik. A feltétel csak az, hogy a harmadik vagy a további gyermekek 2018. január 1-je után szülessenek. A várandósság 12. hetében már igényelhető a tartozás 1 millió forintos csökkentése. A korábban született gyermekeknél nincs felső életkori határ, nagykorú gyermekek is számítanak a kedvezményre jogosultságkor.

Jó hír, hogy az előtörlesztés díját sem kell kifizetni, ugyanis azt az állam átvállalja a kedvezményt igénybe vevőktől. Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek esetén mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsönök vonatkozásában igénybe vehető a csökkentés. A majd a későbbiekben megjelenő rendelet kihirdetését követően felvett jelzáloghitelek tekintetében azonban már csak a lakáscélúakra igényelhető a csökkentés.

A hitelintézetek fogják elbírálni a kérelmeket, pozitív döntés esetén külön támogatási szerződés készül. Ennek aláírása után történik meg az összeg jóváírása. Ha a pénzintézet elutasító választ ad a jelzálog-hitelesnek, akkor a járási kormányhivatalhoz lehet jogorvoslatért fordulni.

Fontos, hogy a támogatást igénylőnek legalább 50 százalékban a fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosának kell lennie. Szintén feltétel a büntetlen előélet, valamint az, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása. A kedvezményt a hátralékos adósok is igénybe vehetik.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

14 Comments

 1. Tehát ha nekem már van jelzálog hitelem és már meg van a 3 gyermekem akkor én nem vehetem igénybe? Az én meglévő 3 gyerekem miben különbözik azoktól, akik 2018 – ban születnek?

  Kedvelés

  1. Nekünk 2017 év végén (2017 december 07) született a harmadik, így mi is elesünk a kedvezménytől, ami nem kevés egyébként…

   Kedvelés

   1. Nekünk van 3gyermekünk 8,6,4- èvesek pont úgy járunk éveken keresztül, hogy mindig van egy apro dolog amièrt elesünk töle.
    Ez így megint sajnos sok családnak nem èr semmit!
    Miben különbözünk mi 2018-elöttiek????????

    Kedvelés

 2. Nekünk is van már 3 gyerekünk, így sajnos mi is elesünk ettől a támogatástól. Mindazonáltal látni kell, hogy ez az intézkedés nem a már meglévő nagycsaládok támogatását célozza, hanem a minél több gyerekszületést.
  A már most is háromgyerekes családokat például a családi adókedvezmény célozza meg. Ezt az intézkedést, mármint a hiteltörlesztést, ebből a szempontból nem érdemes vizsgálni. Jóllehet nagy könnyebbség lett volna, ha a mi gyerekszületős időnkben is – pár évvel ezelőtt – lett volna ilyen támogatás. De, akkor még nem volt.

  Kedvelés

 3. Nekem 2018. január 1.-jén született meg a 3. gyermekem, mégsem kapom meg az 1 millió ft-ot, mert a szüleim adóstársak a hitelemben, mivel egyedülállóként a bank kérte őket is bevonni a hitelembe kezesként.
  Véleményem szerint egyedüli keresőként még jobban rá vagyok szorulva a segítségre, a jogalkotók nem így gondolják.
  Fellebbeztem, ezt is elutasították, de nem hagyom annyiban!
  Felháborító, ígérgetnek fűt-fát, teljesíteni meg nem képesek!

  Kedvelés

 4. szeretnék érdeklődni nekem 2018 07 12. én született meg a harmadik babám és szeretném tudni hol lehet igényelni ezt az 1 millio forint jováirást mivel tavaly igényeltük a csokkot és mellé lakáshitelt

  Kedvelés

 5. Üdvözlöm.a kérdésem az lenne ha van jelzálog hitelem és a gyermekeim 28-22-18 évesek nekem jár e a kedvezmény.

  Kedvelés

 6. Tisztelt Jogvadász. Nekünk egy gyermekünk van jelenleg. 2019ben érkezik a 2. és 3. gyermek (ikrek). Ebben az esetben -ha a 2. és 3. gyermek is 2018 után született – mi megkaphatjuk ezt a kedvezményt?

  Kedvelés

 7. Tisztelt Jogvadász, a jelenlegi 2 gyermekünk mellé 19 júliusban születik a 3. gyermek, akkor jogosultak vagyunk a kedvezményre? ez esetben az 1 gyermek utáni 1 millió vagy a 3. gyermek utáni 4 milliós támogatás az érvényes? köszönöm válaszát.

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s