Hogyan kell a fogyasztásmérőt átíratni?

Az áramot, földgázt, távhőt, vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség. A változást nemcsak akkor kell bejelenteni, amikor ingatlan adás-vétel történik, hanem akkor is, amikor a fogyasztó bérli az ingatlant, vagy örökléssel, ajándékozással jut ingatlanhasználathoz. Fontos, hogy nem csak a beköltözést, hanem a kiköltözést is jelezni kell a szolgáltatónak, utóbbit akkor, ha az adott felhasználási helyen véglegesen véget ér a fogyasztás.

Speciális esetet képez a bérleti jogviszony, mivel ebben az esetben a tulajdonos továbbra is maradhat szerződő fél a szolgáltatóval, de választható az a megoldás is, hogy a bérlő a saját nevén köt szerződést a szolgáltatóval, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával, így hivatalosan a bérlő lesz a felhasználó. Javasolt mindezeket már a bérleti szerződésben rendezni, hiszen ez által biztosítva lesz a teljes körű és korrekt elszámolás, tisztázva lesz a felelőssége az esetleges szabálytalan beavatkozással, vételezéssel kapcsolatban.

Általános szabály szerint a felhasználó személyében bekövetkezett változást szolgáltatástól függően 15-30 napon belül kell bejelenteni. Áram- és földgázszolgáltatás esetén a felhasználó elhalálozása esetén legfeljebb 6 hónap van a bejelentésre és az új szolgáltatási szerződés megkötésére.

Manapság a bejelentés már nem okoz nagy nehézséget, hiszen szolgáltatótól függően telefonon, személyes ügyfélszolgálaton vagy a szolgáltatók weboldalán, online ügyfélszolgálaton keresztül is megtehető. Az átírást mind a régi, mind az új tulajdonos kezdeményezheti, illetve meghatalmazással bárki más is.

Az írásbeli bejelentés az előző és az új fogyasztó által kitöltött és aláírt bejelentő formanyomtatványon történik, amihez mindenképpen csatolni kell az új fogyasztó felhasználási jogcímének igazolását (adásvételi szerződés és/vagy tulajdoni lap, bérleti szerződés, hagyatékátadó végzés stb.). Kiemelten fontos, hogy felhasználóváltás esetén tisztázni kell, hogy a felhasználási helyen fennáll-e számlatartozás, ezért az ingatlan átadás-átvétel során felvett jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell minden olyan adatot, amely alapján a felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s