Ennyivel olcsóbb a közművek bekötése

Tévhit, hogy 2017. július 1-től teljesen ingyenes lett a közművek bekötése, mindössze egyes részfeladatok váltak csak térítésmentessé a közmű csatlakozási eljárásban. E könnyítésnek köszönhetően a családok 3 és 25 ezer forint közti összeget takaríthatnak meg.

Mint ahogy a Részben ingyenesen beköthetők a közművek című cikkemben is írtam, 2017. július 1-től részben ingyenes a családoknak a közművekhez való csatlakozás, tehát van olyan költség, amiért nem kell fizetni a víz, a szennyvíz, a villany és a gáz bekötése esetén.  A közművekhez való csatlakozás egyes költségeinek díjmentessége kizárólag a 2017. július 1. napja után létrejövő új szerződésekre, bekötésekre vonatkozik, azonban nem csak az új építésű ingatlanok esetére, hanem a már meglévő lakóingatlan átalakítására is.

Gázbekötés esetén mentes a csatlakozási díj és minden más, a földgázelosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 4 m3/óra névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ebben az esetben az elosztóvezeték építése 250 méterig díjmentes.

Az áram bekötése esetén mentes a csatlakozási díj és minden más, az elosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 32 A névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ha ebben az esetben a csatlakozást igénylő igényének kielégítése érdekében

 • kisfeszültségű közcélú elosztó hálózat kiépítése szükséges, akkor felhasználási helyenként legfeljebb egy csatlakozási pontra rendszerhasználóként szabadvezeték (beleértve a szigetelt szabadvezetéket is) esetén legfeljebb 100 méter, földkábel esetén legfeljebb 50 méter hosszúságú közcélú vezeték,
 • középfeszültségű hálózat kiépítése szükséges, akkor kisfeszültségű vételezésnél új közép/kisfeszültségű transzformátorállomásonként, középfeszültségű vételezésnél csatlakozási pontonként szabadvezeték esetén legfeljebb 500 méter, földkábel esetén legfeljebb 250 méter hosszúságú közcélú vezeték, valamint a szükséges új nagy/középfeszültségű és közép/középfeszültségű transzformátorállomás létesítése díjmentes.

Víz bekötése esetén mentes a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás, az igénybejelentés elbírálásának díja, a tervegyeztetés, adategyeztetés vagy ennek megfelelő szolgáltatás díja, továbbá rácsatlakozáskor a bekötési vízmérőóra költsége, a bekötési vízmérőóra felszerelésének díja és a nyomáspróba díja alól a legfeljebb 32 mm átmérőjű ivóvízvezeték és a legfeljebb 160 mm átmérőjű szennyvízvezeték bekötése.

Minden másért továbbra is fizetni kell.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

21 Comments

 1. Igen hasznosnak találom a tájékoztatást,ugyanis így már tudják az emberek hogy becsapták őket. Nevetséges az amit művelnek az állampolgárokkal! Soha nem tudok belenyugodni abba hogy miért fizetünk még azelőtt hogy használnánk a szolgáltatást,mert amikor már használjuk,akkor jogos hogy fizessünk! Persze jól meg is kopasztanak minket a szolgáltatók.

  Kedvelés

 2. Most kértem ajánlatot. Az áram bekötéshez, fizetni kell a kiépítésért mert ugye ezt egy listából egy külsős Kft végzi, és a dobozért 70ezret
  Ez így egy 100m-es bekötéshez 150ezer. A gázbekötés szintén ilyen ott a földmunka +doboz+terv+földhivatali illetékek 200ezer. Ennyit az ingyenesség ről.

  Kedvelés

 3. Vízközmű kiépítést és a tervrajz készítést juniusban kértem. A bekötés julius 3-án történt. A tervrajz számlájára jun. 27-t írtak. Visszajár-e a tervezési költség?

  Kedvelés

 4. Egyik ismerősöm most nyáron köttette be a közműveket az építési telkére. Villany: 192e, Gáz: 150e, Ivóvíz bekötés tervezése: 70e és az árajánlat az ivóvíz bekötésre: 400e forint. Teljesen egyetértek az előttem szólóval, hogy miért fizessek előre azért hogy aztán úgyis fizetek a használatért. A settopbox se kerül pénzbe, be van építve a szolgáltatás árába. Viszont amíg csak fórumokon fejezzük ki nem tetszésünket, néha nyomunk egy kis békés tüntetést, netán betörik néha egy kirakat vagy autóablak – ezek úgy tűnik nem oldják meg a problémát. A víz-, gáz-, villanyszolgáltatók monopol helyzetben vannak. Ha ledőlne egy adótorony, villanyoszlop, transzformátorállomás, akkor mindjárt terrorista merényletnek lenne titulálva, holott elég figyelmeztetés kaptak. Tehenek vagyunk egy fejőgépben, ahonnan a húsfeldolgozóba vezet az út.

  Kedvelés

 5. Két hónapja adtunk be szerződés kérelmet a gáz bekötéséhez. A mai napig nem kaptunk szerződést A határidő 8 nap lett volna!! A Tigáz részéről azt az információt kaptuk, hogy idén már ne számítsunk gázfűtésre, de lehet, hogy jövőre sem! A “kormányunk” az ígérte, hogy 60 napon belül a kérelemtől a bekötésig minden megvalósul. Hogy, is van ez? Már rég eltelt a 60 nap, és még szerződésünk sincs, és csak a szerződés után kezdődhetnek a munkálatok. Mivel azt mondta a Tigáz, hogy idén már nem lesz semmi, akkor ki fogja nekem kifizetni az ideiglenes fűtést amit addig kell használnom amíg be nem kötik a gázt? A plusz költségekről nem is beszélve………….

  Kedvelés

 6. Tisztelt Uram

  Anyósom ingatlanából évekkel ezelőtt tartozás miatt elvitték a gázórát.
  A tartozás rendezve lett. Szeretnénk, ha visszavitetné magának az órát, mert idős, beteg, már nem tud fával fűteni.
  Ebben a helyzetben is él az “ingyenesség”, vagy számítsunk egy nagyobb összegre?

  Köszönöm

  Kedvelés

 7. Még márciusban adtuk be a villanyra az igényünket.1500000.-ft-ért akarja az ELMÜ behozni,mivel van a telek előtt földkábel,ami nem az Ő tulajdonuk,és arra akar rákötni.Még az építkezéshez sem kaptunk ideiglenes oszlopot.Kész a házunk, villany nincs.Fogyasztóvédelem több mint 4 hónapja nem tudott döntést hozni.Kilátástalan a helyzetünk.

  Kedvelés

 8. Igaz-e hogy a településre ingyen hozzák be a gázgerinc vezetéket? Ha igen hova kell fordulni, hogy végre nálunk is legyen gáz.

  Kedvelés

 9. Udvozlom!
  Gaz és elektromos fogyasztast szeretnem elorefizetosre valtoztatni.
  Hol, milyen modon intezhetem, es mennyibe kerul az atszereles, vagyoracsere?
  Koszonom

  Kedvelés

  1. Tisztelt Jogvadàsz. Egy olyan kérdésel fordulok önhöz hogy tavaly előtt vàsàroltam egy hàzat (2016.julius)a szennyviz be van kötve de éves talajszenyezési dijat kell fizetnem mert àllitólag ez előző tulaj nem fizete be a bekötést. A uj kormànyrendelet szerint most ingyenes a bekötés vagy be kell fizetnem?

   Kedvelés

 10. Üdvözlöm.Èrdeklödni szeretnèk,hètvègi házat vásárolnèk amiből elvittèk a villanyórát ès levágták a kábelt díjnemfizetès miatt.A tulajdonlapon tartozás nincs bejegyezve,nekem mennyibe kerülne visszaköttetnem az áramot? Köszönöm válaszát.

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s