Hogyan hosszabbítottam meg a lejáró jogosítványomat?

Mivel hamarosan lejár a jogosítványom, ezért még idejében (1 hónappal korábban) elkezdtem a jogosítvány meghosszabbítását intézni. Nem ért váratlanul az a dolog sem, hogy a jogosítvány ezután már a születésnapon fog lejárni, s emiatt érvényességi időt veszítek. Végeredményben gyorsan és hibátlanul ment az ügyintézés, úgyhogy ha tudni szeretnéd hogyan csináltam, akkor olvasd el a cikket és remélhetőleg hasznos információkkal gazdagodhatsz.

Mindenek előtt június utolsó hetében felkerestem a háziorvosomat, hogy elvégezze a kötelező egészségügyi alkalmassági vizsgálatot. A vizsgálaton minden rendben volt, s mivel 50 év alatti vagyok, ezért az alkalmasság 10 évre szólt, de mivel a jogosítvány ezentúl a születésnapomon jár le, ezért némi időveszteséget szenvedtem, azonban ez 10 évnél igazán nem számottevő mértékű. Érdekes volt a háziorvos által immár kötelezően elvégzendő alvási apnoé (alvászavar) gyanújának vizsgálata, ami lényegében egy teszt, de szerencsére megállapításra került, hogy ilyen tünetek nálam nem állnak fenn. Az orvosi vizsgálat költsége 7200 Ft.

Ezt követően, tarsolyomban az egészségügyi alkalmassági vizsgálat eredményével, online időpontot foglaltam a Kormányhivatal irodájába, a lehető legközelebbi szabad időpontra, ami tényleg közelre esett: mindössze 3 napot kellett várnom. Az előre kapott sorszámmal az adott időpontban hívtak is, s kérték az egészségügyi alkalmassági vizsgálat eredményét, a jogosítványt és a lakcímkártyát. Készült rólam egy előnyös fotó is az új jogsiba és kb. 10 perc alatt végeztem is. Az eljárás illetéke 4000 Ft volt, amit csekken vagy bankkártyával lehetett rendezni.

A jogosítvány 2-3 hét alatt készül el, s az elkészültéről sms-ben kapok majd értesítést. Ezt követően 3 nap múlva be kell mennem újra a Kormányhivatalba, ahol átvehetem az új jogosítványomat. Amennyiben időközben lejárna a régi, akkor a Kormányhivatalban kapott igazolással még vezethetek is addig, amíg meg nem jön az új.

Tulajdonképpen minden tökéletesen zajlott az eljárás során, ami összesen 11200 Ft-ba került. Ha azt nézem, hogy ezért a pénzért majdnem 10 évig vezethetek, akkor így az évi 1100 Ft igazán nem nagy összeg.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is!

7 Comments

  1. Tisztelt Czibak Sándorné! Ingyen nem fogják tudni bevezettetni a gázt. A bekötés kapcsán vannak olyan költségek, amiket nem kell megfizetni, de a nagyobb részét ki kell fizetni. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   Kedvelés

 1. Első alkalommal tisztán érthető.
  Mi a helyzet, ha a következő hosszabbításnál szombatra esik a születésnapom. Ha pénteken megyek az orvoshoz, veszítek egy évet?
  Ha viszont csak hétfőn, akkor vasárnap érvénytelen jogosítvánnyal nem vezethetek?

  Kedvelés

 2. Több kérdés is lenne! A dátum,hol dől el,a háziorvosnál,vagy a okmányirodánál?A háziorvosi vizsgálat után MENNYI IDŐ TELHET EL A MÉG EL MEGYEK AZ OKMÁNY IRODÁBA,FIGYELVE A SZÜLETÉSI NAPOMAT,ÉS A JÓGOSITVÁNYOM JELENLEGI DÁTUMÁT?NE HOGY ÉV VESZTES LEGYEK???

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s