2018-ban nő az egészségügyi járulék összege

Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező minden olyan magyar állampolgárnak, aki nem biztosított és ezáltal egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez az összeg 2017-ben havonta 7110 Ft-ot (237 Ft/nap) fizetési kötelezettséget jelentett. Egy tegnap előtt megjelent törvénymódosítás következtében az összeg 2018-ban 7320 Ft-ra (244 Ft/nap) nő. A járulék fizetését az adóhatóságnál kell kezdeményezni és teljesíteni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnését követő naptól áll fenn azzal, hogy 15 napon belül kell bejelentkezni az adóhatósághoz a járulékfizetés céljából. A biztosítási jogviszony megszűnését (pl. munkaviszony megszűnését) követő 46. naptól keletkezik a fizetési kötelezettség, amennyiben a korábbi jogviszony legalább 45 napig fennállt.

A járulékfizetést a kötelezett helyett, annak hozzájárulásával más személy vagy szerv is teljesítheti. A járulékfizetésre kötelezett személynek a járulékfizetés átvállalását az állami adóhatósághoz 15 napon belül be kell jelenteni, mert csak az állami adóhatóság jóváhagyásával válik érvényessé az átvállalás/befizetés. Ha a járulékfizetést átvállaló nem fizeti be a járulékot, a járulékfizetésre egyébként kötelezett személy lesz köteles megfizetni azt, az átvállalástól függetlenül.

Mentesül a járulék fizetése alól az a személy, akinek kérelmére – a jogosultsági feltételek fennállása esetén – a járási hivatal – az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából a szociális rászorultság igazolásáról hatósági bizonyítványt állít ki. Az egészségügyi szolgáltatásra való szociális rászorultságot a járási hivatal annak állapíthat meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 120 %-át (2017-ben a 34.200,- Ft-ot), illetve egyedül élő esetén a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át (2017-ben a 42.750,- Ft-ot) és családjának vagyona nincs.

Biztosítási jogviszony létesítése (pl.: munkaviszonyt létesítése) esetén az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség megszűnését nem kell bejelenteni az adóhatósághoz. Ebben az esetben az adóhatósághoz bejelenti a munkáltató a biztosítási jogviszony létrejöttét, ami alapján az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség megszüntetéséről az állami adóhatóság hivatalból gondoskodik.

Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszerzése esetén a járulékfizetésre kötelezettnek 17T1011-es nyomtatványon be kell jelenteni az adóhatósághoz az egészségügyi ellátásra jogosító jogviszony létrejöttét, a változást követő 15 napon belül. A bejelentés során az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot is igazolni kell.

A témával kapcsolatban bővebben a Kinek kell TB járulékot fizetnie? című cikkben olvashatsz.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s