Minden, amit a nyári diákmunkáról tudni kell!

Évről évre egyre több diák vállal nyári munkát, ám a visszaélések elkerülése végett nem árt tudni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a nyári diákmunka végzésére. Néhány évvel ezelőtt még én is végeztem nyári munkát diákként és megmondom őszintén, hogy a későbbiekben előnyömre vált a megszerzett munkatapasztalat, s persze jól jött a pénz is a szeptemberi tanévkezdéshez.  Nem utolsó sorban pedig jól jött volna néhány előzetes jó tanács is, hogy ne essek bele olyan hibákba, amiket ma már nem követnék el. A hibák felől nem kell aggódni, mivel ebből a cikkből most kiderül minden, amit a nyári diákmunkáról tudni kell.

A diákok fő szabály szerint 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt. Ettől eltérően munkavállaló lehet – az iskolai szünet alatt – az a 15. életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat, de ebben az esetben a megkötött munkaszerződés csak a szülő hozzájárulásával lesz érvényes.

A munkaszerződésnek tartalmaznia kell a munkavállaló diák alapbérét, munkakörét, a munkaviszony időtartamát – határozott vagy határozatlan -, a munkaviszony jellegét, hogy teljes munkaidős vagy részmunkaidős a foglalkoztatás, illetve a munkavégzés helyét. Természetesen a munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A diákok egyszerűsített foglalkoztatás vagy alkalmi munka formájában is dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb 5 egymást követő napra, 1 hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony.

Iskolaszövetkezeti foglalkoztatás esetén a feleknek személyes közreműködésről szóló megállapodást kell kötniük, amiben rögzíteni kell a diák által vállalt feladatok körét és az egyes feladatokhoz kapcsolódó díj legkisebb összegét.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a fiatalkorúak nem végezhetnek éjszakai munkát, nem rendelhető el számukra rendkívüli munkaidő, napi munkaidejük nem haladhatja meg a 8 órát. A diák munkavállalóknak is jár az éves rendes szabadság, a naptári évnél rövidebb foglalkoztatásnál az éves szabadság időarányos részét vehetik igénybe: ha tehát a diák 1 hónapig dolgozik, részére a 20+5 nap szabadság 1/12-ed része, vagyis 2 munkanap szabadság jár.

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének a diákoknál is érvényesülnie kell. A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállaló diáknak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint.

Ha szeretnél még többet tudni a diákmunkáról, akkor a diákmunka témakörében írt összes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva: diákmunka.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s