Van-e már Ügyfélkapud?

Mai világunkban egyre inkább teret nyer az informatika és az elektronikus ügyintézés. Utóbbi révén lényegesen könnyebbé vált a hivatali ügyek intézése, ugyanis nincs szükség személyes megjelenésre egyetlen irodában sem: akár otthonról is kényelmesen intézhetők az ügyes-bajos dolgok. Az elektronikus ügyintézés Ügyfélkapun keresztül zajlik, ahová díjmentesen lehet regisztrálni. Az alábbiakban az Ügyfélkapuval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról írok.

Hogyan érhető el az Ügyfélkapu?

Az Ügyfélkapu az ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon érhető el. Az Ügyfélkapu használatához egy személyes ügyfélkapus azonosítóra van szükség, aminek beszerzése három lépésből áll: regisztráció, személyazonosság igazolása (hitelesítés), az első belépés alkalmával az egyszer használatos kóddal történő aktiválás. Az Ügyfélkapun belépve a Személyes ügyfélkapu felületére lehet eljutni, ahová a hivataloktól kapott dokumentumok, értesítések érkeznek, valamint itt adhatók fel a saját dokumentumok is.

Milyen ügyeket lehet intézni az Ügyfélkapun?

Talán a legismertebb része a NAV adó- és járulékbevallási szolgáltatás. A NAV 2017-ben már mindenki számára kitöltötte az adóbevallást az „eSZJA bevallás” felületen, s nagyon sokan (köztük én is) éltek azzal a lehetőséggel, hogy itt hagyták jóvá, vagy módosították az adóbevallásukat.

Elektronikus úton olyan hatósági ügyek intézhetők el többek között, mint a lakcímigazolvány, a nemzetközi jogosítvány, gépjárművekkel kapcsolatos ügyek, az egyéni vállalkozói igazolvány, anyakönyvi ügyek, de irodai időpontot foglalásra is van lehetőség.

Ezen kívül az Ügyfélkapu tartalmazza a teljes magyar hatályos joganyagot, lekérdezhetők az ingatlanok tulajdoni lapjai, igénybe vehető a cégkereső, a rendszám alapján történő gépjárműkereső, a hivatalkereső, a pályázatkereső, de fogyasztóvédelemmel kapcsolatos információk, tudnivalók is megtalálhatók rajta.

Mit kell tudni a regisztrációról?

Ügyfélaput mindenki létesíthet, aki betöltötte a 14. életévét, azonban 18 év alatt csak korlátozott körben használható, úgymint például felvételi jelentkezésre, TAJ-szolgáltatásokra, okmányirodai időpontfoglalásra. Ügyfélkaput bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten lehet személyesen létesíteni (a személyes jelenlét a hitelesítés miatt szükséges) vagy elektronikusan, amennyiben 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvány van a birtokunkban. A személyes ügyfélkapus regisztrációhoz személyazonosításra alkalmas hatósági igazolvány (személyazonosító igazolvány, útlevél, 2001. január 1. után kiállított kártya formátumú vezetői engedély). Ezen adatok mellett szükséges egy felhasználói név és egy elektronikus levélcím (e-mail cím) is, mivel erre a címre kapja meg az első belépéshez szükséges egyszeri kódját az igénylő. Végül az Ügyfélkaput aktiválni kell.

Ha valakinek még ennél is több információra van szüksége, akkor érdemes felkeresni az Ügyfélkapu Segítség felületét.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

1 Comment

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s