A középiskola első évfolyamán sem kell fizetni a tankönyvért!

A 2016-2017-es tanévben valamennyi alsó tagozatos diák, nemzetiségi, gyógypedagógiai képzésben résztvevő tanuló ingyenesen jutott tankönyvhöz, illetve azon diákok is, akik erre alanyi jogon jogosultak voltak, azonban 2017. szeptemberétől már a középiskolások első évfolyamának sem kell fizetni a tankönyvekért.

Kétségtelen tény, hogy a középiskola első évfolyama a legdrágább évfolyam a családok számára, hiszen ekkor több olyan könyvet is meg kell vásárolni a diákoknak, amiket aztán még évekig használni fognak. Nyilvánvaló, hogy a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének alapjait szolgáló köznevelés eredményessége a felnövekvő nemzedék sikerességének záloga. A művelődéshez való jog Alaptörvényben meghatározott jog, aminek érvényesülése érdekében a köznevelésben alkalmazott tantervekhez kapcsolódó pedagógiai céloknak és feladatoknak a magas színvonalú, valamennyi tanuló számára biztosított tankönyvek útján, az állami felelősségvállalás alapján kell megvalósulniuk.

Jó hír, hogy a 2017-2018-as tanévben már az 1-9. évfolyamokat kezdő tanulók egyikének sem kell a tankönyvért fizetnie, azaz a középiskola első évfolyamán is ingyenes áll majd rendelkezésre a tankönyv.

Ettől függetlenül annak, aki

  • tartósan beteg,
  • mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd,
  • 3 vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelő családban él,
  • nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult,
  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy
  • a gyermekvédelmi gondoskodás keretében nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesül

továbbra is ingyenesen jár majd a tankönyv akkor is, ha nem az 1-9. évfolyamon tanul. Ők alanyi jogon jogosultak az ingyenes tankönyv ellátásra.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi is minősül tankönyvnek? Nos, tankönyvnek minősül  az a könyv, amit jogszabály alapján tankönyvvé nyilvánítottak, továbbá az, amit a miniszter az általa kiírt nyilvános pályázat keretében kiválasztott. Tankönyvvé nyilvánítható a szótár, a szöveggyűjtemény, az atlasz, a kislexikon, a munkatankönyv, a munkafüzet, a feladatgyűjtemény, a digitális tananyag és a nevelési-oktatási program részét alkotó információhordozó, feladathordozó.

A tanuláshoz szükséges tankönyvek listáját minden diák a maga iskolájában tudja megkapni.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel a hírlevélre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s