Mennyi támogatás jár ikergyermekek után?

A legnagyobb öröm az ember életében a gyermekének megszületése. Ikergyermekek születésekor kivételes helyzetbe kerül a család, hiszen ilyenkor nem csak az örömök, hanem a teendők is megkétszereződnek. A családtámogatások rendszerében is sajátos esetet képez az ikergyermekek születése, mivel ebben az esetben egyes támogatások összege nagyobb, illetve máshogy alakul a folyósítás időtartama is. Ezúttal összegyűjtöttem az ikergyermekekre vonatkozó speciális szabályokat.

Az egyszeri anyasági támogatás gyermekenkénti összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének (ami 2017-ben 28 500 forint) 225 %-ával, vagyis 2017-ben ez 64 125 forintot jelent. Ikergyermekek esetén azonban a 300 %-ával egyenlő, azaz gyermekenként 85 500 forint, ami kettes ikreknél 171 000 Ft-ot, hármas ikreknél 256 500 Ft-ot jelent.

A Babakötvény támogatás összege gyermekenként 42 500 forint, ami az ikrek számának megfelelő mértékben értelemszerűen többszöröződik és automatikusan a gyermek nevére szóló Magyar Államkincstárnál vezetett számlára kerül.

Családi pótlék címén a szülőket kettes ikrek esetén gyermekenként 13 300 Ft, azaz összesen 26 600 forint illeti meg havonta, míg hármas ikrek után gyermekenként 16 000 forint, tehát összesen 48 000 forint jár minden hónapban.

A CSED összegére és időtartamára semmilyen hatással sincs az ikergyermekek születése, az általános szabályokat kell alkalmazni.

Ikergyermekek esetén a GYED folyósításának időtartama egy évvel meghosszabbodik, azaz a gyermekek 3. életévének betöltéséig jár, összege azonban változatlan marad.

A GYES havi összege ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2017-ben 28 500 forint) kettes ikrek esetén 200%-ával, azaz 57 000 Ft, míg hármas ikrek esetén 300%-ával, azaz 85 500 Ft. Ráadásul a GYES ikergyermekek esetén nem a 3. életévig, hanem a tankötelessé válás évének végéig jár, tehát annak az évnek a végéig, amelyikben a gyermekek betöltik a 6. életévüket.

A GYET három vagy több kiskorú gyermek esetén jár, havi összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ami 2017-ben 28 500 Ft. A támogatás a legkisebb gyermek 3. életévének betöltésétől kezdődően legfeljebb a gyermek 8. életévének betöltéséig jár. Ez természetesen érvényes hármas ikrek vonatkozásában is, de érvényes lehet kettes ikrek esetén is, ha a családban van még rajtuk kívül legalább egy gyermek.

A családi adókedvezmény vonatkozásában fontos tudni, hogy amennyiben az orvos igazolja az ikerterhességet, akkor a várandósság 91. napjától az ikrek számának megfelelő gyermekszám alapján lehet a magzatokat kedvezményezett eltartottként figyelembe venni.

Az apának ikergyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

2 Comments

 1. Három gyermekünk van: egy egyetemista fiunk és két érettségiző gyermekünk, ők ikrek, akik szintén egyetemre szeretnének jelentkezni. Két év korkülönbség van közöttük, de mivel a nagyobbik fiam ötéves gimnáziumba járt, míg az ikrek 4 évesbe, így egy év eltéréssel mennének egyetemre. Jól értelmezem, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszerben három eltartott gyermekünk után sem adókedvezmény, sem családi pótlék nem illet majd bennünket, amennyiben az ikrek is felvételt nyernének az egyetemre?
  Értem ezalatt, hogy mi elesünk az olyan jellegű támogatásoktól, amit a szamárlétrában születettek (középfokú oktatásban tanuló testvér után járó adókedvezmény és családi pótlék) megkapnak? Létezik ilyen hátrányos megkülönböztetés?

  Kedvelés

  1. Tisztelt Kis Gabriella! Az érettségi megszerzésével a gyermekek tanulmányai lezárulnak a közoktatási intézményben és ezzel megszűnik a családi pótlékra való jogosultság. Erről a szülők júliusban kapnak egy határozatot a Kormányhivataltól.
   A családi pótlékra való jogosultság megszűnésével a családi adókedvezmény jogosultság is megszűnik, hiszen főszabályként a családi kedvezmény egy-egy gyerek után addig jár a szülőnek, ameddig a gyermeke után családi pótlékra jogosult. Az egyetemisták és főiskolások után nem jár családi pótlék, így nem jár családi adókedvezmény sem.

   Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s