Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

Az ingatlanpiaci árak emelkedése miatt sok család csak a CSOK igénybe vétele mellett juthat lakáshoz. Egy új építésű ingatlannál akár évekbe is telhet a hivatalos birtokbavétel, így felmerül a kérdés, hogy mikor érdemes igényelni a CSOK-ot? Az ügyintézés már akkor is elindítható, amikor még csak tervrajzon van, vagy építés alatt áll a lakás, de készüljünk fel, hogy az igénylés több hónapos procedúrát jelent.

CSOK-ot csak abban az esetben folyósít a bank, ha a lakás már rendelkezik önálló helyrajzi számmal. Ha még csak a társasház egészének van helyrajzi száma, az még nem elegendő, ugyanis ezt követően albetétesíteni kell a lakásokat. Ennek azért van jelentősége, mert az ingatlan csak így szolgálhat megfelelő fedezetként a bank számára.

Okvetlenül kalkulálni kell azzal, hogy a banki elbírálásnak hosszadalmas átfutási ideje van: a papírok beadásától számítva kb. másfél hónap alatt lehet meg a jóváhagyás. Ráadásul a jóváhagyásnak is általában csak 30 napos érvényessége van, ezalatt kell aláírni az esetleges lakáshitel-szerződést is a bankkal.

A szerződéskötés után általában 30-60 nap áll rendelkezésre a folyósítási feltételek teljesítésére, azaz a használatbavételi engedély és az albetétszám leadására. Amennyiben ennek nem sikerül megfelelni, mert mondjuk az építkezés befejezése csúszik, az egész hiteligénylési folyamatot új papírokkal kell kezdeni az elejétől. Arra is külön figyelni kell, hogy az ingatlan adásvételi szerződése nem lehet 120 napnál régebbi, mert az a CSOK kérelem elutasításával jár.

A legjobb pillanat tehát, amikor érdemes nekivágni az igénylésnek, az a használatbavételi engedély várható kiadásának dátumától számítandó, ugyanis ettől az időponttól kell visszaszámolni a határidőket. Egy fél év múlva átadásra kerülő ingatlannál például kb. 4 hónappal előtte már érdemes benyújtani a kérelmet.

Forrás: origo.hu

A CSOK-kal kapcsolatos összes tudnivalót megtalálod itt: CSOK 

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s