A CSOK 40 év felett és ingatlantulajdon mellett is jár!

A családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) kapcsolatban tévhit, hogy ha már rendelkezünk ingatlannal, vagy ha a házaspár mindkét tagja betöltötte a 40. életévét, akkor nem lehet a 600 ezer Ft-tól 10 millióig terjedő támogatásban részesülni. Pedig ezekben az esetekben is lehet, s ebből a cikkből az is kiderül, hogy hogyan.

Sajnos a CSOK szabályai meglehetősen bonyolultak, ennél fogva érthető, hogy sokak számára nem mindenben egyértelmű a szabályozás, s többen is azért eshetnek el ettől a támogatástól, mivel nincsenek teljesen tisztában a feltételekkel. Most két olyan lényeges feltételről írok, aminek a félreértelmezése miatt arra a következtetésre lehet jutni, hogy nem jár a CSOK, holott e feltételek helyes értelmezése utat nyit a CSOK igénylés előtt.

Súlyos tévhit, hogy a házaspár egyik tagjának mindenképpen 40 év alattinak kell lennie, ez ugyanis csak az előre vállalt gyermek(ek) esetére vonatkozik, míg a meglévő gyermek(ek) esetére nem. A CSOK igénylésekor nem számít tehát, hogy milyen korú az igénylő, ha a gyermeke 25 év alatti és a családdal lakik.

Szintén komoly tévedés, hogy a csok igénylésénél kizáró ok, ha bármilyen ingatlan van az igénylő tulajdonában. Nem kizárt, sőt a felhasználási céltól függően egyenesen megengedett a CSOK igénylés akkor is, ha már rendelkezünk ingatlannal, egyedül csak a tulajdoni hányad szabhat határt az igénylésnek.

  • Új lakás vásárlása vagy építése esetében akármennyi ingatlannal lehet rendelkezni, és az sem számít, hogy mekkora a tulajdoni hányad az ingatlan(ok)ban.
  • Használt lakás vásárlása, valamint bővítés esetén sincs korláthoz kötve az igénylő ingatlanjainak száma, azonban az igénylő tulajdoni hányada nem haladhatja meg az ingatlanban az 50%-ot.

A probléma tehát használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén akkor keletkezik, ha az igénylő 50 százalékot meghaladó mértékben tulajdonosa a meglévő (bővítés esetén nem a bővítéssel érintett) ingatlannak. A lényeg természetesen az, hogy a CSOK igénylés időpontjában feleljenek meg az igénylők a feltételeknek, később már változhatnak a tulajdoni arányok. Ha viszont az 50 százalékos szabálynak nem felelünk meg, akkor úgy lehet igényelni a CSOK-ot, ha egyenes ági rokonnak ajándékozzuk a lakás felét vagy egészét, mivel ekkor illetékmentes az ajándékozás. Az igénylést követően persze visszacsinálható minden.

Fontos tudnivaló még, hogy ha 5 éven belül ingatlan eladására került sor, akkor az értékesített ingatlan árát feltétlenül fel kell használni a CSOK keretében vásárolt ingatlanhoz.

A CSOK-ról itt mindent megtudhatsz: CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni családügyekkel kapcsolatban, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

2 Comments

  1. T, Cim! A csok adható-e ugy hogy jelenleg egy 10 éves kislány ulajdonában van egy lakás, a szülei /élettársak/ haszonélvezök és egy nagyobb használt, vagy uj lakás megvásárlásához kellene a 1 gyerek után járó Csok. a szülök 41 és 42 évesek!

    Kedvelés

    1. 40 felett miért nem lehet igénybe venni a csokot azokrais lehetne mert ugy van csinálva hogy csak a gazdagok járnak mindig jol

      Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s