Mostantól csak teljes áron lehet árverezni a devizahiteles ingatlanokat!

Rendkívül kellemetlen helyzetbe lehet kerülni azzal, ha egy tartozás miatt az adós ingatlanjának árverésére kerül sor. Gyakran előfordul, hogy más megoldás nem lévén – mivel sem a munkabérből való levonással, sem ingóságok foglalása által nem lehet fedezni a tartozást – az adós ingatlanja kerül értékesítésre, amire manapság a devizahitelezés kapcsán sajnos több példát is láthattunk. Mivel korábban én is a devizahitelesek sorába tartoztam, ezért szívemen viselem a sorsukat, s nagyon jó hírre bukkantam a Magyar Közlöny 2017.március 16. napján megjelent 37. számában. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításának köszönhetően a nehéz helyzetbe került adósok most jelentős könnyítéseket kaptak.

Az egyik, s talán a legfontosabb ilyen könnyítés, hogy a fogyasztóval kötött szerződésen alapuló (pl. devizahitel) követelés behajtása esetén az árverezendő ingatlant – a korábbi 70% helyett – csak a 100%-os árán lehet értékesíteni feltéve, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, ebben az ingatlanban is lakik és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben az ingatlanban volt a lakóhelye.

A másik ilyen könnyítés szintén kifejezetten a fogyasztóval kötött szerződésen alapuló (pl. devizahitel) követelés behajtásának esetére vonatkozik. Amennyiben a lakóingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetmény közzététele óta 1 év eltelt és a lakóingatlan még nem került értékesítésre, a végrehajtó az újabb árverést csak úgy tűzheti ki, ha a lakóingatlanra legalább az ár 90%-ának megfelelő összeggel tesznek érvényes vételi ajánlatot.

A harmadik jelentős könnyítés, hogy a végrehajtó a lakóingatlan árverezése során a felek kívánságára az általuk meghatározott értékre lecsökkentheti azt az összeget, amelyen érvényes vételi ajánlat tehető. Az ilyen módon lefolytatott árverésből befolyó árverési vételár felosztását követően még fennmaradó követelés megszűnik, a végrehajtási eljárás befejeződik. A módosítás jelentősége tehát abban áll, hogy ha az ingatlan értékesítéséből befolyt összeg nem fedezi a teljes tartozást, a még fennálló tartozás akkor is megszűnik.

A végrehajtás kapcsán írt cikkeimből kiderül, hogy mit nem vihet el a végrehajtó, illetve mik a végrehajtási eljárással kapcsolatos 10 legnagyobb tévhit.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

 

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s