Az útlevél is a születésnapon jár le!

A jogosítványok után az útlevelek esetében is bevezetésre került az a szabály, hogy az érvényesség a születésnapig tart, ráadásul az érvényességi időtartamot sem a kiállítás időpontjától számítják, hanem a kérelmező születésnapjától, sőt az sem mindegy, hogy 5 vagy 10 évre kiállított útlevéllel rendelkezünk.

Az útlevél érvényességének időtartama az útlevél iránti kérelem benyújtásakor betöltött életkortól függően 6 éves korig 3 év; 6–70 éves életkor között 5 év; 70 éven felüliek esetén 10 év. 18 és 70 éves életkor között az útlevél 10 éves érvényességgel is kiállítható.

Ha az útlevél érvényessége 3 vagy 5 évre szól, akkor az útlevél kiállítását követő születésnaptól kell számítani az érvényességet. Ha az útlevél érvényessége 10 évre szól, akkor az útlevél kiállítását megelőző születésnaptól kell számítani az érvényességet. Amennyiben az útlevél kiállítása a születésnapon történik, úgy az érvényességi időt értelemszerűen ettől az időponttól kell számítani. Ha a kérelmező szökőnapon, azaz február 29-én született és az érvényességi idő lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor a útlevél érvényességi ideje február 28-án jár le.

A fentiek alapján könnyen előfordulhat, hogy az 5 éves útlevél érvényesség akár 6 évet is jelenthet, míg a 10 éves útlevél érvényesség csak 9-et. Akár az 5 éves, akár a 10 éves érvényességi időt nézzük, mindenképpen ajánlott a születésnapunkat követően megcsináltatni az útlevelet.

Mint ahogy a jogosítvány is a születésnapon jár le című cikkemben írtam, most már a jogosítvány érvényessége is a születésnaphoz kötött.

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket és naprakész információkat szeretnél kapni a családügyekkel kapcsolatban is, akkor iratkozz fel az értesítőre és kövess a Facebookon is: https://www.facebook.com/jogvadasz

Reklámok

Egy gondolat a(z) “Az útlevél is a születésnapon jár le!” című bejegyzésnél

  1. Ki volt az a pihent agyú aki kitalálta ezt a születésnapi baromságot.Nincs is közzétéve,hogy a lakosság tudna róla.A tizéves utlevél igy csak 9 év lett 3 hét miatt,de az okányirodában sem szólt a rinocérosz bőrű ügyintéző.Egyébként arányosan tört évre ki kellene számolni a z illetéket,ez olyan nehéz?Csalnak lopnak,ahol csak tudnak,14 ezer Ft nem kevés pénz,el kellene rajta gondolkodni nagyjainknak.remélem a következő kormány eltörli…..

    Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s