Hány évesen kell a gyermeket beíratni az óvodába?

Valószínűleg minden szülő tisztában van azzal, hogy bölcsődébe nem kötelező járatni a gyermeket, azonban óvodába már igen. Nem is lenne érdemes kihagyni az óvodát a gyermek fejlődési-nevelési folyamatából, mivel az óvoda az iskola előszobájának tekinthető, de vajon mikor és melyik óvodába kell a gyermeket beíratni és meddig járhat oda? Ebben a cikkemben ezekre a kérdésekre adom meg a választ.

Először is azt a legfontosabb tudni, hogy az óvoda a gyermeket 3 éves korától a tankötelezettség kezdetéig neveli. Az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a 3. életévét a felvételétől számított fél éven belül fogja csak betölteni, feltéve, hogy így is minden olyan 3 éves és annál idősebb gyermeket fel lehet venni a településen (vagy fővárosi kerületben) óvodába, aki a településen (vagy fővárosi kerületben) lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik.

Fő szabály szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a 3. életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától (szeptember 1.) kötelező óvodába járnia. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az 5. életévét betölti felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, amennyiben a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete ezt indokolja. Az óvodába viszont ekkor is be kell iratkozni, annak ellenére, hogy a gyermek nem fog oda járni. Az óvodai beiratkozás után az óvodavezető, valamint a védőnő megadja a véleményét és ezekkel a véleményekkel együtt lehet a jegyzőhöz benyújtani a kérvényt.

Összegezve a fentieket, már a 3. életév betöltése előtt is van lehetőség óvodába járni, de a 3. életév betöltését követő szeptember 1.-től kötelező, de az 5. életévig ez alól a jegyző felmentést adhat, azaz előfordulhat, hogy egy gyermek csak 5 évesen kerül óvodába. Az én nagyobbik gyermekem szeptember 10. napján született, azaz a nevelési év kezdetén (szeptember 1.) nem volt még 3 éves, de a fenti szabályok alapján nem kellett várnia egy évet, hanem járhatott óvodába.

Az a szülő vagy törvényes képviselő (pl. gyám), aki nem intézkedik a gyermek kellő időben történő óvodai beíratásáról, szabálysértést követ el!

Az óvoda szeptember 1-én nyitja meg kapuit az új gyermekek előtt, azonban a beíratásnak jóval hamarabb meg kell történnie. A beíratás minden év április-május hónapjára eső időszakban általában egy hónapon át lehetséges, de minden óvoda intézkedik arról, hogy a szülők tudomást szerezzenek a konkrét beiratkozási időpontokról úgy, hogy a honlapján közzéteszi, vagy az önkormányzati hirdetőtáblán kifüggeszt, esetleg a helyi újságban kihirdeti.

A gyermeket fő szabály szerint a lakhelyéhez tartozó óvodába kell beíratni. Ez azt jelenti, hogy a lakhely és a tartózkodási hely is abban a körzetben van már legalább 3 hónapja, amelyben az óvoda is van. Ha a gyermek életvitelszerű tartózkodási helye tekintetében kétség merül fel, akkor védőnői nyilatkozat beszerzése szükséges. A gyerek felvételét egyedül az óvoda köteles jóváhagyni.

Érdemes a döntést és a megadott időszakban a beiratkozást nem sokáig halogatni, mivel előfordulhat az is, hogy a körzeti óvodában már nem lesz hely, s akkor egy távolabbi óvodába kell beíratni a gyermeket, ami a család számára nehézségeket szülhet.

Ha ingyenes étkezést szeretnél biztosítani a gyermekednek az óvodában, ajánlom figyelmedbe a Hogyan kell igényelni az ingyenes gyermekétkeztetést? című cikkemet.

Hasznos volt a cikk? Szeretnél naprakész információkat kapni? Iratkozz fel az új cikkek megjelenéséről szóló értesítőre, ajándék könyvért hírlevélre és kövess a Facebookon is!

16 Comments

 1. engem az érdekelne hogy amikor 5évet betölti söt 6 akkor hogyan kötelezö az ovoda vagy ott is lehet kiskaput találni mert van ilyen szomszéd..

  Kedvelés

 2. A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

  Kedvelés

 3. Ha december végén tölti be a gyerekem a 3 életévet, akkor januártól vagy szeptemertől veszik fel az óvodába ?

  Kedvelés

 4. Ha gyermekem februarba tolti a 3 akkor 2018 szeptembereben kezdheti az ovit vagy csak 2019 szeptembereben kezdheti?

  Kedvelés

 5. Kedves Jogvadász!

  Kislányom idén szeptember 8-án tölti a hármat. Felvehetik oviba? Zuglóban lakunk, ott minden óvodában azt mondták, hogy esély sincs rá, mert a jegyző szigorúan veszi az augusztus 31-i dátumot. 😦

  Kedvelés

 6. Kedves Jogvadász!

  Mi a helyzet akkor, ha a kisfiam februárban lesz 3 éves, az idei szeptemberi “turnusba” nem fért bele helyhiány miatt, és januárban sem fog oviba menni, mert három januári gyerek van előtte, és valószínűleg ők is kiszorulnak a keretből. Tehát várnunk kellene jövő év szeptemberéig, addig viszont mit csinálok a gyerekkel, hova teszem? Apuka is dolgozik, a magánovik iszonyú drágák, bölcsibe 3 éves korig vennék fel. Elvileg vissza kellene mennem dolgozni, mert a GYES lejár februárban. Van arra mód, hogy a GYES-t kitoljuk szeptemberig?
  Köszönöm válaszát!

  Ági

  Kedvelés

 7. Kedves Jogvadász!

  Engem az érdekelne, ha a gyermekem korban elmúlik 3 éves szeptemberre, de lelkileg nem érett, akkor adhat e felmentést a közjegyző még egy évre, illetve, ezen időszakra az állam által nyújtott támogatások megmaradnak-e (csp, adókedvezmény)? Mert nem azért nem megy mert nem akarjuk, hanem mert mondjuk nem érett rá.
  Köszönöm válaszát!
  Csilla

  Kedvelés

 8. Kedves Jogvadász!
  Ha nem szeretném a gyermekemet a körzeti óvodába iratni, akkor másik óvodába is vihetem vagy muszáj oda ahová tartozik körzetileg?

  Köszönöm a válaszát

  Kedvelés

 9. Kedves Jogvadász!
  Engem az érdekelne, ha fiam 2019 októberben töltötte be a 3.életévét, fel vették a körzeti oviba szerepel a “jelenléti ívben” de nem mehet mert nem szobatiszta, azzal indokolták hogy nincs pelenka kukályuk és pelenkázó helyiségel sem rendelkeznek, ezért egy ellenőrzés során büntetést kaphatnak. Ez így mennyire állja meg a helyét?

  Kedvelés

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s